Cauți Cazare?

Marea Roșie și biodiversitatea marină

Red Sea

Marea Roșie este cea mai sărată mare dintre toate mările care se leagă de ocean fără ca măcar un râu să se întâlnească cu marea. Aceasta este situată între Africa și Asia. Legătura sa cu oceanul se află în sud, prin strâmtoarea Bab el Mandeb și Golful Aden. La nord se află Peninsula Sinai, Golful Aqaba și Golful Suez (care duce la Canalul Suez).

Numele Mării Roșii este o traducere directă a numelui său grecesc antic, Erythra Thalassa. Cu toate acestea, numai limbile europene includ mențiunea despre „roșu”. În ebraică se numește Yam Suph, sau Marea de stuf, cel mai probabil datorită stufului din Golful Suez, iar în Egipt se numește „Spațiu verde”.

Dacă vă scufundați în Marea Roșie în timpul unei înfloriri sezoniere de alge, este posibil să vedeți o nuanță roșie în apă. Dar cel mai adesea, apele vor avea o culoare albastră azurie. Adâncimile apei și modelele eficiente de circulație a apei sunt cele care contribuie la sistemele de recif înfloritoare ale Mării Roșii, în ciuda faptului că sunt încastrate între peisaje deșertice și semi-deșertice.

În ceea ce privește biodiversitatea sa marină, foarte puține locuri de pe pământ se compară cu Marea Roșie. Regiunea reprezintă unul dintre cele mai unice medii marine și unul dintre cele mai importante depozite de biodiversitate marină din lume.

Marea Roșie se află între pământuri aride: deșert și semi-deșert. Sistemele de recif sunt mai bine dezvoltate de-a lungul Mării Roșii, în principal datorită adâncimilor sale mai mari și a unui model eficient de circulație a apei.

Marea Roșie este printre cele mai bogate și mai productive dintre ecosistemele marine, datorită în mare parte celor peste 250 km de recif de coastă. Reciful cu franjuri este susținut de un recif larg plat sau „recif din spate”, care se poate extinde până la 500 de metri în unele cazuri. Unele zone ale recifului din spate au lagune și pot oferi oportunități recreative limitate, cum ar fi înotul, vadul sau kite surfingul. Marea este cunoscută pentru site-urile sale de scufundări recreative, precum Ras Mohammed, SS Thistlegorm (naufragiu), Elphinstone Reef, The Brothers, Daedalus Reef, St. Sanganeb, Abington, Angarosh și Shaab Rumi.

Aproximativ 2000 km de recife de corali îmbrățișează litoralul, cele mai multe fiind estimate între 5.000 și 7.000 de ani. Peste 1.200 de specii de pești au fost înregistrate în Marea Roșie, estimându-se că aproximativ 10% nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ. Acestea includ unele dintre cele 175 de specii de nudibranhie care numesc Marea Roșie „acasă”, precum și 44 de specii de rechini care frecventează apele.  Recifele de corali sunt un habitat delicat care oferă hrană și adăpost pentru multe organisme vii, care sunt dependente de ecosistemul recifelor pentru supraviețuirea lor. În această regiune, în zona de coastă aridă, aceste recife reprezintă chiar linia de salvare a acestui mediu delicat. Mai mult, aceste resurse prețioase generează o cantitate enormă de bogăție prin turism. Se estimează, de exemplu, că 1 metru de corali generează venituri din turism până la 300.000 dolari anual și un rechin poate genera până la 100.000 dolari.

Rechini:

Există peste 10 specii de rechini care numesc casa drept Marea Roșie: rechinul oceanic alb; rechinul Ciocan; rechin-tigru; rechin de recif gri; rechin Thresher; rechin mătăsos; rechin asistent; rechin negru de recif; rechin alb de recif; balena rechin.

Delfini:

Delfinii atrag turiști în Egipt în fiecare an, dar, în ciuda popularității lor, sunt încă puțin cunoscuți din punct de vedere științific. Opt specii sunt considerate obișnuite: Delfin comun, Delfin nedopacific, Delfin filat, Delfin pătat pantropical, Delfin comun cu cioc lung, Delfin Risso, Delfin cocoșat și Balena lui Bryde.

Broaște țestoase:

Patru specii de broaște țestoase pot fi găsite în Marea Roșie egipteană: țestoasele verzi și șoimul care cuibăresc și se hrănesc pe coastă; broasca țestoasă cu piele, numită de unii uriașul blând, care este rar văzută în zilele noastre și broasca țestoasă de măsline, cea mai mică dintre speciile de broaște țestoase și care preferă să rămână departe de coastă.

Această biodiversitate incredibilă a fost recunoscută de guvernul egiptean care a înființat Parcul Național Ras Mohammed în 1983. Situat la vârful sudic al peninsulei Sinai în ceea ce este cunoscut sub numele de Riviera Mării Roșii, acest parc marin protejează zona de pescuit (inclusiv pescuitul cu dinamită) și o dezvoltare nesustenabilă de-a lungul țărmului, asigurând înflorirea vieții marine pentru generațiile viitoare.

Clima Mării Roșii este rezultatul a două anotimpuri musonice; un muson de nord-est și un muson de sud-vest. Vânturile musonice apar din cauza încălzirii diferențiale dintre pământ și mare. Temperaturile de suprafață foarte ridicate și salinitatea ridicată fac din acesta unul dintre cele mai calde și sărate corpuri de apă de mare din lume.

De asemenea, una dintre cele mai emblematice locații pentru scufundări din lume este, fără îndoială, Marea Roșie. Aceasta este, după cum am menționat mai sus, renumită pentru recifele sale pline de lumină, pentru multitutdinea vieții marine și pentru epavele istorice care sunt accesibile scafandrilor recreaționali, precum și pentru condițiile în general calme.

Există o mulțime de stațiuni de scufundări egiptene unde vă puteți baza în timp ce explorați maiestuoasa lume subacvatică a Mării Roșii, cu excursii zilnice de scufundări și cursuri de certificare oferite. Alternativ, Marea Roșie este una dintre cele mai populare locații de scufundări din lume, cu cele mai importante puncte de vedere în strâmtoarea Tiran, Insulele Frate, Reciful Daedalus și epava SS Thistlegorm.

Marea Roșie este principala destinație de scufundări pentru europeni. Este ieftin, accesibil printr-o călătorie de zbor scurtă și oferă unele dintre cele mai bune scufundări din lume pe tot parcursul anului.

Cu toate acestea, deoarece principalele destinații sunt foarte populare, nu vă așteptați să fiți singuri sub apă! Cele mai bune locuri de scufundare sunt adesea aglomerate și în multe locuri coralul a fost deteriorat. Dacă sunteți în căutarea unor locuri de scufundare mai liniștite, vă puteți îndrepta spre sud în locuri precum Marsa Alam sau pentru a lua un Liveaboard pentru câteva zile.

Comentarii

Fii primul care comentează “Marea Roșie și biodiversitatea marină”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles