Cauți Cazare?

Marele zid chinezesc – una dintre minunile lumii medievale

marele zid chinezesc

Marele Zid Chinezesc este o fortificație de barieră din nordul Chinei care se desfășoară de la vest la est de 21.196 km, de la Pasul Jiayuguan (în vest) până la Munții Hushan din provincia Liaoning în est, care se termină în Golful Bohai. Acesta traversează unsprezece provincii / municipalități (sau zece, potrivit unor autorități) și două regiuni autonome (Mongolia Interioară și Ningxia). Construirea sa a avut ca scop protecția împotriva invadatorilor.

În afară de apărare, alte scopuri ale Marelui Zid au inclus controale la frontieră, permițând impunerea de taxe asupra mărfurilor transportate de-a lungul Drumului Mătăsii, reglementarea sau încurajarea comerțului și controlul imigrației și emigrației. În plus, caracteristicile defensive ale Marelui Zid au fost îmbunătățite de construcția de turnuri de veghe, cazarmă de trupe, stații de garnizoană, capacități de semnalizare prin mijloace de fum sau de foc și faptul că drumul Marelui Zid a servit și drept coridor de transport.

Deși începutul construirii Marelui Zid Chinezesc poate fi urmărit până în secolul al V-lea î.Hr., multe dintre fortificațiile incluse în zid datează cu sute de ani mai devreme, când China a fost împărțită în mai multe regate individuale în timpul așa-numitei “Perioade a statelor combatante”.

În jurul anului 220 î.Hr., Qin Shi Huang, primul împărat al unei China unificate sub dinastia Qin, a ordonat eliminarea fortificațiilor anterioare dintre state și unirea unui număr de ziduri existente de-a lungul frontierei de nord într-un singur sistem care s-ar extinde aproape 5000km și care ar proteja China împotriva atacurilor din nord.

Qin Shi Huang nu este singurul care a contribuit la construirea zidului. Au fost multe dinastii care și-au adus aportul la această masivă construcție de-a lungul anilor.

Cum a fost construit Marele Zid?

După cum am menționat mai sus, Marele Zid Chinezesc nu este o structură continuă ca atare, ci o serie de ziduri și fortificații construite pe parcursul a câteva sute de ani.

Multe ziduri mai mici au fost construite între secolele VIII și V î.Hr. pentru ca fiecare stat să-și apere teritoriul. După unificarea Chinei în 221 î.Hr., dinastia Qin a ordonat distrugerea acestor ziduri mai mici, dar a ordonat construirea unor ziduri noi pentru a conecta unele dintre zidurile existente în nord.

Dinastia Ming (1368 – 1644) a reînviat zidul în secolul al XIV-lea d.Hr. din cauza presiunii crescute a tribului mongol și a construit 25.000 de turnuri de veghe extraordinare.

Primul împărat Qin a ordonat construirea zidului cu 300.000 de soldați, iar țăranii au fost folosiți pentru a suplimenta forța de muncă. Constructorii zidului au încercat întotdeauna să folosească resursele locale, astfel încât zidurile care traversau munții erau făcute din piatră, iar zidurile care traversau câmpiile erau făcute din pământ împânzit.

Mult mai târziu, dinastia Ming a construit un zid mult mai puternic folosind mai multe cărămizi și piatră în loc de pământ împânzit ca unele dintre primele faze. Au folosit mortar de var, iar muncitorii au construit fabrici de cărămidă și ciment cu materiale locale lângă zid.

De-a lungul veacurilor, zidul a folosit aproximativ 100 de milioane de tone de cărămidă, piatră și noroi. Acesta este un lucru impresionant pentru o structură care a fost construită înainte de utilajele de construcție moderne. Echipamentele au fost transportate într-o varietate de moduri: de mână, umăr sau spate; corbe și corzi pentru roți; și animale, inclusiv cămile, cai și chiar capre.

Când împăratul Qin Shi Huang a ordonat construirea Marelui Zid în jurul anului 221 î.Hr., forța de muncă care a fost necesară pentru construirea zidului era alcătuită în mare parte din soldați și condamnați. Se spune că până la 400.000 de oameni au murit în timpul construcției zidului; mulți dintre acești lucrători au fost îngropați în interiorul zidului.

Marele Zid nu era doar un zid. Era un sistem defensiv militar integrat cu turnuri de supraveghere, cetăți pentru posturi de comandă și logistică, turnuri de baliză pentru comunicații etc.

Cât este de înalt zidul?

Înălțimea Marelui Zid este de 5-8 metri, acolo unde este intact/restaurat. A fost conceput pentru a avea cel puțin trei ori înălțimea unui bărbat. O parte din Zid a fost construită de-a lungul crestelor, ceea ce îl face să pară mai înalt.

În ce stadiu se află astăzi?

Din cauza eroziunii naturale și a pagubelor umane, aproximativ 2.000 de kilometri, sau 30% din Marele Zid Ming, a dispărut. (Mai multe secțiuni din Marele Zid ale dinastiilor anterioare au dispărut și ele).

Pentru a preveni pierderea în continuare a Marelui Zid, Guvernul chinez a luat măsuri pentru protejarea acestuia: legi pentru protejarea Marelui Zid, fonduri pentru protecție, restaurare și întreținere.

Astăzi, Marele Zid este în general recunoscut ca una dintre cele mai impresionante fapte arhitecturale din istoria omenirii. În 1987, UNESCO a desemnat Marele Zid drept sit al Patrimoniului Mondial, iar o afirmație populară apărută în secolul al XX-lea susține că este singura structură creată de om care este vizibilă din spațiu.

De ce merită vizitat?

De ce să vizitați Marele Zid Chinezesc? Motivele pentru a vizita Marele Zid Chinezesc sunt că are o istorie lungă și o scară masivă. Marele Zid este proiectul de construcție cu cea mai lungă durată și cel mai mare cost în viața umană, sânge, sudoare și lacrimi. Își merită locul printre „Noile Șapte Minuni ale Lumii” și Siturile Patrimoniului Mondial UNESCO.

Marele Zid este o emblemă a Chinei. Ne arată nu numai cultura și mândria națională a Chinei, marile proiecte și rezistența hotărâtă, ci și arhitectura și creativitatea extravagantă a țării.

Marele Zid Chinezesc este obiectivul turistic obligatoriu al Chinei. Poate că cele mai puternice cuvinte publicitare din istorie provin din partea președintelui Mao: „Până când nu ajungeți la Marele Zid, nu sunteți un erou”. În mod figurativ, acest lucru a ajuns să însemne „trebuie să treceți peste dificultăți înainte de a atinge un învingător.”

Comentarii

Fii primul care comentează “Marele zid chinezesc – una dintre minunile lumii medievale”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles