Cauți Cazare?

Orașele cetate din România

Orasele cetate romania 1

România este o țară pitorească și fascinantă, cu ceva pentru toată lumea, indiferent dacă sunteți în căutarea unei mâncăruri fantastice, a drumețiilor exaltante, a diversității culturale sau a istoriei turbulente. La noi în țară există atât de multe locuri fantastice încât merită să le acordați atenție. Prin acestea, se numără și cetățile noastre medievale, așa-numitele orașe cetate. Cetățile din România sunt bogate în istorie și înconjurate de peisaje naturale superbe. România are o mulțime de cetăți fortificate medievale, iar datorită lor țara noastră este extrem de des vizitată de turiști din toate colțurile lumii.

Ce este o cetate? O cetate definește o construcție înconjurată de ziduri cu rol de apărare. Spre deosebire de termenul de castel, care are un sens strict de reședință nobiliară, termenul de cetate are un sens strict militar, dar foarte larg din punctul de vedere al formelor arhitecturale. Așadar, o cetate reprezintă locul în care oamenii se refugiau de la casele lor în timpul unui atac. De obicei, cetățile sunt poziționate și construite pe-un deal înalt sau chiar munte pentru a fi greu de atins de către atacatori dar și pentru a avea o vedere mai bună în orizont. Multe cetăți au turnuri de veghe, unde stăteau grenicerii să observe posibilele atacuri. Aceștia urmau să dea zvon în comunitate prin intermediul unui clopot sau al unui instrument care răsuna puternic. În timp, oamenii trebuind să se refugieze mai tot timpul în cetăți, au decis să construiască acolo clădiri asociate unui sat precum, case, biserici, școli, etc.

Haideți să descoperim împreună unele dintre cele mai interesante orașe cetate din România.

  1. Cetatea Râșnov

Cetatea Râșnov este una din cele mai bine păstrate cetăți țărănești din Transilvania. Prima mențiune a Cetății Râșnov datează din anul 1335. Fortăreața a fost construită între anii 1211-1225 de către cavalerii teutoni pentru a proteja împotriva invaziilor tătare și turcești. Cetatea Râșnov este așezată pe un deal stâncos și împrejmuită de pădure. Aceasta datează din secolul al XIV-lea și este una dintre cele mai vechi și bine păstrate structuri. Arhitectura cetății este adaptată reliefului, urmărind eficiența apărării dealului, iar cetatea Râșnov este declarată monument istoric. In interiorul Cetatii Rasnov turistii pot vizita muzeul da arta feudal in care sunt expuse armuri , arme, galerii, mobilier de epoca, porturi specifice secolului dar si cateva obiecte mai neobisnuite pentru timpul nostru.

  1. Cetatea Poienari

Cetatea Poenari este plasată într-un cadru natural de poveste în Muntele Cetățuia, iar pentru a ajunge la ea trebuie să urci 1480 de trepte. Cetatea Poenari este un monument istoric din secolul al XIV-lea aflat în județul Argeș (Căpățânenii Pământeni), Muntenia, România. Inițial, pe vremea lui Negru Vodă, a fost construit un singur turn; apoi construcția a fost dezvoltată în scop de refugiu sau punct de observație de către Vlad Țepeș, adăugându-i-se turnuri, ziduri și dependințe. Cetatea Poenari a fost reședința secundară a lui Vlad Țepeș, fiind construită ca post de fortăreață contra otomanilor. Legenda cetății Poenari spune că Vlad Țepeș a reușit să scape de turci după ce a potcovit caii cu potcoavele invers, cu fața în spate, pentru a-i deruta pe urmăritorii săi și după ce s-a refugiat în cetate. Când turcii au atacat și au capturat castelul în 1462, Vlad a scăpat printr-un pasaj secret care ducea spre nord prin munți. Deși castelul a fost folosit mulți ani după moartea lui Vlad în 1476, în cele din urmă a fost abandonat din nou în prima jumătate a secolului al XVI-lea și a fost lăsat în mâinile timpului și vremii. În 1888, o alunecare de teren majoră a doborât o porțiune a castelului care s-a prăbușit în râu mult mai jos. Castelul a fost reparat, iar rămășițele zidurilor și turnurilor sale rămân în zilele noastre. În prezent ruinele cetății sunt amenajate ca obiectiv turistic și sunt vizitate de turiști români și străini. De la nivelul cetății se pot admira priveliștile frumoase ale văii Argeșului.

  1. Cetatea Neamțului

Cetatea Neamț este unul dintre cele mai importante monumente medievale din România și simbolul celei mai glorioase perioade a Moldovei, sub conducerea lui Ștefan cel Mare (1457-1504). Istoria cetății este strâns legată de dezvoltarea statului moldovenesc în epoca medievală, când atacurile inamice erau o amenințate constant. Cetatea Neamț a asistat la câteva lupte cruciale și a supraviețuit asediilor dure, cum ar fi atacul otoman din 1476 și atacul polonez din 1691. Cetatea Neamțului face parte din sistemul de fortificații construit în Moldova, care cuprindea mănăstriri cu garduri înalte, curți domnești, dar și alte cetăți de importanță strategică. În perioada 2007 – 2009, cetatea Neamțului a fost reabilitată și s-au reașizat mai multe lucrări de modernizare a drumului de acces, restaurarea întregului ansamblu arhitectonic, construcția de noi clădiri, alimentarea cu apă și canalizare, etc.

  1. Cetatea Deva

Cetatea Deva a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe un deal vulcanic cu o altitudine de 378 m și a fost una dintre cele mai puternice cetăți din România. Puteți vedea centurile, zidurile, turnurile, porțile, precum și ruinele palatului și ale camerei de pază. Nu numai asta, deoarece vârful dealului Fortress oferă o priveliște frumoasă asupra întregului oraș și a împrejurimilor sale. Turiștii pot ajunge la cetate pe jos din parcul Deva sau cu telecabina. Cetatea Deva este deschisă zilnic și un tur complet durează aproximativ două ore.

  1. Cetatea Rupea

Această impunătoare cetate are o înălțime de 120 m și se crede că a găzduit cândva 400 de persoane. A fost menționată pentru prima dată în 1324 ca unul dintre forturile de apărare ale Transilvaniei. Povestea spune că acesta a fost locul în care și-a luat viața ultimul rege dac, pe nume Decebal. Se temea că romanii îl vor captura și că va deveni prizonierul lor. Cetatea Rupea este realizată în întregime din piatră și construită pe ruinele dacice. Are un trecut captivant, fiind atacat de turci, devenind ulterior o ruină din cauza abandonului său și rămânând astăzi un loc uimitor de vizitat.

Comentarii

Fii primul care comentează “Orașele cetate din România”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles