Cauți Cazare?

Mocănițele din România

Mocanitele din Romania 1

Ce este o Mocăniță? Mocănița este denumirea generică dată unui tren de linie îngustă, care circulă în regiunile de munte, mai ales în Bucovina, Maramureș și Transilvania. Arhetipic, acestea sunt situate în zone muntoase, iar locomotivele care operează pe ele (care pot fi denumite și ele mocănițe) sunt alimentate cu abur. Aceste căi ferate au fost construite pentru servicii de marfă și pasageri – unele în epoca Imperiului Austro-Ungar, înainte de 1920 -, dar au căzut în paragină de-a lungul anilor. Unele sunt acum în curs de reabilitare în scopuri turistice. Astfel, una dintre cele mai bune modalități de a descoperi colțurile îndepărtate ale României este luând trenul cu aburi cunoscut local ca Mocănița. Trenul circula pe ecartament îngust în regiunile montane ale țării. Cum am spus, funcția sa utilitară de transport a materiilor prime a dispărut în mare parte astăzi, dar rutele pe care le-a servit oferă încă vederi frumoase ale căilor mai puțin folosite. Iată top 5 cele mai cunoscute mocănițe de la noi din țară și traseele acestora.

  1. Traseul Vișeul de Sus, Maramureș

De la Viseu de Sus, faceți o plimbare cu trenul de modă veche în Munții Carpați înalți – o călătorie luxuriantă, verde, incredibil de pitorească. Vei călări cu un tren cu aburi din 1932, cu ecartament îngust, pe lemne, din ultima linie forestieră veche din România, manevrând curbe strânse de-a lungul râului Vaser și în pădurile adânci.

Când călătoriți cu Mocănița pe vale, ar trebui să aveți în vedere că aceasta este ca o călătorie înapoi în timp: după părăsirea stației Vișeu nu există semnal de telefon mobil și orice contact cu vremurile moderne se pierde.

Totul începe de la gara Vișeu de Sus (Căile Ferate Forestiere Vișeu de Sus, sau pur și simplu CFF Vișeu de Sus). Deoarece aceasta nu este o gară obișnuită, ci o stație forestieră, nu există platforme de călători. Locul pare mai degrabă o grădină decât o gară, mirosind a lemn proaspăt tăiat.

Foarte devreme dimineața, Mocănița este pregătită pentru excursia de o zi. Atât vagoanele turistice, cât și vagoanele forestiere sunt atașate de locomotiva cu aburi, se fac provizii de lemn și apă – care sunt de fapt combustibilul motorului cu aburi – și mecanicul pornește motorul. După ceva timp, trenul merge la sunetul unui fluier lung, pufăind pe parcurs.

Urmând râul în cascadă, trenul trece mai întâi printre casele din Vișeu de Sus. Apoi, după aproximativ șapte kilometri, pistele încep să pătrundă adânc în pădurea sălbatică, trecând printre stâncile abrupte ale defileului și pătrunzând în munți prin tuneluri întunecate.

Acest tren cu aburi circulă de la Vișeul de Sus, în județul Maramureș din nordul României până la Paltin, pentru o plimbare de două ore pe valea Vaserului. Linia a fost inițial construită pentru transportul lemnului în zonă și este încă folosită ca o linie forestieră, ultima rămânând folosită cu abur în lume. Trenul circulă din martie până în noiembrie. Biletele costă între 35 RON (7,7 EUR) și 64 RON (14 EUR).

  1. Traseul Teaca – Râciu, Bistrița

Trenul, numit Mocănița Transilvaniei, face un tur de 35 km care leagă localitatea Teaca din Bistrița-Năsăud de Râciu din județul Mureș. Plecările încep la ora 10:00, în stația Teaca. Trenul poate transporta maximum 60 de persoane și minimum 20. Peisajul oferit de traseul Mocanitei este o imbinare dintre imaginea satului ardelean si imaginea reliefului de deal cu padurile si livezile locale. Este un mix care te duce departe de galagia si agitatia orasului oferindu-ti o alta perspectiva a vietii contemporane .

  1. Traseul Huțulca (Moldovița) – Argel, Suceava

Linia de la Moldovița a fost folosită până în anul 2001 pentru transport de masă lemnoasă. Începând cu iulie 2005, linia este administrată de Asociația pentru păstrarea liniilor înguste din România. Avea inițial o lungime de 24 km, legând Moldovița de Rososa. După diverse lucrări de extindere și înființarea segmentului Rascovei – Rasca Dreapta și Arsuri a ajuns la 73 km. În prezent, linia are 10,5 kilometri. Trenul circulă zilnic, dar pentru călătorie este necesar un minim de 10 pasageri iar călătoria durează trei ore, timp în care puteți admira frumusețile naturale ale României.

  1. Sovata – Câmpu Cetății, Mureș

Această plimbare de două ore acoperă distanța de 14 km dintre Sovata și Câmpu Cetății. Motorul trenului a fost construit în 1949 în Polonia și a fost amenajat cu componente fabricate în România, la Reșița, în 1919.  Mocanita circula Vineri, Sambata, Duminica si Luni de la orele 11:00; Ora 14:00; Ora 17:00. Mai multe detalii aici

  1. Traseul Sibiu – Agnita, Sibiu

Calea ferată îngustă de pe valea Hârtibaciului, care leagă orașele Sibiu și Agnita. În trecut această ajungea până la Sighișoara, însă tronsonul Agnita-Sighișoara a fost desființat în 1965. Ultimul tren a circulat în anul 2001, de atunci linia fiind trecut în conservare, dar un consorțiu local face demersuri pentru refacerea ei în scop turistic. Proiectul de conservare și restaurare a fost inițiat de Trustul Mihai Eminescu, o fundație locală sponsorizată de Prințul Charles, în 2006, la doar cinci ani de la închiderea căii ferate.

Spre deosebire de trenurile cu ecartament standard care circulă cu ecartament de 1435 mm, ecartamentul mocăniței este de 760 mm pentru un acces mai ușor pe văile stâncoase ascunse în păduri. Acest tren cu aburi nu este doar un mod de transport de producție, ci o curiozitate ieșită din comun. În general, trenurile sunt mașini mari și masive care circulă cu precizie și viteză, însă mocănița își ia timpul său pentru a parcurge văi și munți și magia ei tocmai aici se află! Ea oferă o invitație de a descoperi sau de a vă aminti de peisajele sălbatice ale naturii, de aerul proaspăt al pădurii și de sentimentul copilăriei.

Comentarii

Fii primul care comentează “Mocănițele din România”

Proprietati favorite