Cauți Cazare?

Gondola venețiană

Gondola venetiana 1

Ați fost vreodată la Veneția, Italia? Dacă nu, probabil ați văzut filme cu diferite cadre din Veneția și probabil că ați fost uimiți de peisajul frumos cu multe canale de apă și culori ispititoare. Vă întrebați cum se deplasează oamenii care locuiesc în Veneția? La urma urmei, nu pot să urce într-o mașină și să circule prin apă cu ele. De aceea oamenii din Veneția se deplasează prin oraș cu bărci mici, numite gondole. Ce este o gondolă? Gondola este o barcă de vâsle tipic venețiană, cu fundul plat, care se potrivește în mod ideal mediului lagunei. Oamenii au folosit gondolele pentru a se deplasa prin canalele orașului de sute de ani. Șoferii de gondolă – numiți gondolieri – alimentează bărcile cu mâna . Ei conduc bărcile de-a lungul canalelor folosind vâsle lungi.

Când au apărut prima dată gondolele acestea aveau inclusă o „felze” tradus drept cabină mică. Oferea protecție împotriva vremii celor aflați la bord. Jaluzelele erau folosite pentru a menține ferestrele cabinei închise. „Jaluzelele venețiene” care împodobesc acum ferestrele multor case sunt rezultatul acestor gondole cu cabine. La apogeul popularității lor, în Veneția erau aproximativ 10.000 de gondole. Acest număr a scăzut astăzi la mai puțin de 500.

Gondolele de astăzi sunt deschise, fără o cabină de protecție. Acest lucru permite turiștilor să aibă o vedere mai bună asupra orașului. Prin lege, gondolele trebuie, de asemenea, să fie vopsite în negru. De asemenea, bărcile au adesea un ornament special pe față. Numit fèrro – adică „fier” ce poate fi din alamă, oțel inoxidabil sau aluminiu. Pe lângă faptul că este decorativ, ajută la echilibrarea bărcii. Acesta acționează ca o contrapondere pentru gondolierul care stă în spatele bărcii.

Timp de secole, gondola a fost un mijloc major de transport și cea mai obișnuită ambarcațiune din Veneția. În prezent, ambarcațiunile încă mai au un rol în transportul public din oraș, servind drept traghete (feriboturi mici) peste Canalul Mare operat de doi vâslași. Apropo de gondolieri, nu oricine poate fi unul! Se acordă un număr limitat de licențe. Doar cei cu pregătire extinsă pot fi gondolieri. De asemenea, trebuie să treacă un test legat de istoria orașului. Gondolierii trebuie să aibă cunoștințe de limbi străine și să poată împărtăși istoria Veneției cu turiștii. Pe lângă meseria de gondolier, el este și un ghid pentru cei aflați la bord. Există aproximativ 600 de gondolieri autorizați în Veneția și un număr similar de bărci, în comparație cu miile care au călătorit pe canale cu secole în urmă.  Probabil, imaginea care vă vine în minte când vă gândiți la un gondolier este următoarea: un bărbat cu cămașă îndungi, pantaloni negri și pălărie de paie. Dar știți că această „uniformă” este destul de recentă și este legată de succesul filmului „Veneția, luna și tu”? În acest film, celebrul actor italian Alberto Sordi imită un gondolier fermecător îmbrăcat exact în acest fel.

Construcție:

Design-ul bărcii este unul specific. Gondola este de obicei de culoare închisă (negru). Ca o chestiune de estetică, negrul a fost întotdeauna considerat sinonim cu eleganța. Gondola are 10,85 metri lungime și 1,44 metri lățime și o greutate de 350kg. Are un fund plat pentru a permite navigația chiar și în apele foarte puțin adânci, cum ar fi cele ale lagunei. Cum am menționat mai sus, una dintre caracteristicile sale neobișnuite este că fundul său este asimetric pentru a echilibra greutatea gondolierului pe partea opusă!  Opt tipuri diferite de lemn sunt utilizate în construcția sa. Stejar, zadă, brad, tei, ulm, nuc, mahon și cireș. În zilele noastre, gondola este încă produsă în Veneția, în „squero” sau atelierul care se deschide întotdeauna spre canalele din Veneția. Construirea unei gondole implică cel puțin 12 luni de muncă de către diferiți meșteșugari: „squeraiol”, faimosii meșteri dulgheri în limba venețiană, „Battiloro”, aurarul care este responsabil pentru decorațiile de aur și fierarul care realizează gondola de fier cu mâna.

O plimbare cu gondola este o activitate obligatorie când vizitați Veneția, atât de mult încât pare aproape evidentă. Cu toate acestea, credeți-ne că a fi pe o navă cu gondolă este o aventură foarte frumoasă, probabil una dintre cele mai bune experiențe din Veneția! Este mult mai mult decât un simplu tur cu barca! Legănat de mișcarea blândă a apei și fascinat de poveștile pe care ți le va spune gondolierul, vei avea o perspectivă cu adevărat de neegalat asupra orașului, o experiență pe care nu o vei putea obține în alt fel.

Acum vă veți întreba care este cel mai interesant tur cu gondola în Veneția, iar a vă răspunde la această întrebare este o sarcină destul de dificilă pentru că răspunsul depinde de nevoile, preferințele personale și bugetul dumneavoastră. O plimbare cu gondola costă 30 € pentru o plimbare simplă de până la câteva sute pentru o plimbare privată, cu băutură, muzică și poate și o opțiune de restaurant! Un tur privat este potrivit pentru un grup mic, familie, chiar și cupluri care caută un moment romantic. Puteți solicita servicii suplimentare, precum aperitiv la bord, muzică, etc. Plimbarea cu gondola în comun cu muzică este potrivită pentru orice vizitator. Veți putea descoperi Veneția prin căile navigabile cu muzicieni acustici! Acest tur este compus dintr-o flotă de 5 gondole, ar putea fi perfect pentru grupuri mari de până la 28 de persoane! Plimbarea cu gondola în comun cu informații împărtășite este potrivită pentru oricine, dar mai ales dacă este prima dată la Veneția! Este un tur de 1 oră compus dintr-un tur de 30 de minute pe jos și 30 de minute cu gondola.

Așadar, este foarte greu să-ți imaginezi Veneția, Italia, fără barca sa venețiană – gondola! Deci, când ajungeți în sfârșit la Veneția nu ratați șansa de a merge cu una din gondolele sale, chiar dacă este puțin mai scump decât o plimbare obișnuită, experiența cu siguranță merită!

Comentarii

Fii primul care comentează “Gondola venețiană”

Proprietati favorite