Cauți Cazare?

Pompeii – istoria rămasă împietrită

Pompeii istoria ramasa impietrita

Un port comercial odinioară înfloritor de 20.000, Pompei a crescut din rădăcinile grecești și etrusce pentru a deveni un oraș roman important. Muntele Vezuviu, un vulcan lângă Golful Napoli din Italia, a erupt de peste 50 de ori. Cea mai faimoasă erupție a sa a avut loc în anul 79 d.Hr., când vechiul oraș roman Pompei a fost îngropat de către vulcan sub un covor gros de cenușă.

Două mii de oameni au murit, iar orașul a fost abandonat aproape la fel de mulți ani. Când un grup de exploratori au redescoperit site-ul în 1748, au fost surprinși să constate că – sub un strat gros de praf și resturi – Pompei era în cea mai mare parte intact.

Pompei era un oraș comercial roman în plină expansiune – nu bogat, nu sărac – un exemplu perfect de viață tipică romană.

Majoritatea străzilor ar fi fost căptușite cu tarabe și blocate de clienți de la apus până la apus. Carele se luptau cu cumpărătorii pentru spațiu stradal. Acum două mii de ani, Roma controla întreaga Mediterană – făcându-l un fel de zonă de liber schimb – iar Pompei era un port central și plin de viață.

Pompei era locul de divertisment și cumpărături. A deservit aproximativ 20.000 de locuitori cu peste 40 de brutării, 130 de baruri, restaurante și hoteluri și 30 de bordeluri. Cu majoritatea clădirilor sale acoperite de stuc alb-strălucitor din marmură, Pompeii din anul 79 d.Hr. a fost un oraș impresionant.

Pompei astăzi:

Ruinele arheologice din Pompei acoperă aproximativ 440.000 de metri pătrați, o zonă vastă care ar dura cel puțin trei zile întregi pentru a fi explorată complet. Amintiți-vă că Pompei este un întreg oraș îngropat cu piețe, temple, băi, clădiri publice, vile private și magazine… doar o vizită la forumul orașului durează aproximativ o oră. Dar nu vă faceți griji, puteți urmări cu ușurință un itinerariu mai scurt care include unele dintre cele mai faimoase situri ale orașului îngropat, oferindu-vă o idee despre cum a fost viața de zi cu zi în acest oraș roman. Există itinerarii de 2, 4 sau 7 ore, în funcție de timpul pe care doriți să-l alocați vizitării orașului.

Noi vă recomandăm unele dintre cele mai impresionante locuri care merită văzute aici:

  1. Porta Marina

Ruina intrării principale a Pompei se află la Porta Marina, cea mai impresionantă dintre cele șapte porți care punctau zidurile vechi ale orașului. Un pasaj aglomerat acum, așa cum era atunci, conecta inițial orașul cu portul din apropiere, de unde și numele porții.

Această intrare este mai populară printre turiști, mai ales datorită tuturor facilităților disponibile aici. De exemplu, puteți accesa chioșcul de informații, puteți închiria ghiduri audio, puteți cumpăra suveniruri aici. Accesul expres la Pompei este, de asemenea, disponibil la această intrare. Având în vedere că multe dintre facilitățile enumerate mai sus sunt disponibile doar la Porta Marina, este cea mai aglomerată dintre cele trei intrări în Pompei și vă puteți aștepta la un timp de așteptare considerabil.

  1. Forumul (Foro)

Un dreptunghi uriaș flancat de coloane de calcar, forul era piața principală a Pompei antice, precum și locul jocurilor de gladiatori înainte de construirea Anfiteatro. Clădirile din jurul forumului sunt o dovadă a rolului său de centru al activității civice, comerciale, politice și religioase ale orașului. La capătul său nordic se află rămășițele Tempio di Giove (Capitolium), inima vieții religioase din Pompei.

  1. Basilica

Bazilica din Pompei stătea în centrul tuturor lucrurilor, situată în piața principală a Forumului. Este cea mai veche bazilică existentă, datând din secolul al II-lea î.e.n. Scopul și stilul acestor clădiri au fost inspirate de stoasele grecești anterioare, care erau piețe în aer liber pentru comunitate pentru a face afaceri, cum ar fi schimbul de bunuri.

După descoperire, au rămas doar fragmente din structura bazilică originală. Coloanele sunt acum simple cioturi, lipsind majoritatea pereților exteriori. Cu toate acestea, arcada care a condus nivelul inferior al tribunalului a rămas intactă. Plimbați-vă prin orașul antic și ascultați-vă ghidul care detaliază fiecare secțiune care s-a prăbușit și viețile trecute care au înflorit în această clădire.

  1. Via Abbondanza

Începe la Porta Marina în capătul vestic al vechii Pompei și trece prin miezul orașului până la capătul opus din partea de est. Acum două mii de ani, această stradă era o zonă majoră care traversa orașul și a rămas aceeași astăzi. Dacă priviți cu atenție la suprafața trotuarului, veți observa canelurile din pavele care indică faptul că strada era frecventată de vagoanele grele romane și alte vehicule care existau în acele vremuri. Cu mult timp în urmă, această stradă era plină de magazine, baruri și restaurante de ambele părți.

  1. Forum Granary

O porțiune substanțială din partea de vest a Forumului era piața de grânare și produse antice. Astăzi găzduiește mii de artefacte excavate din Pompei. Veți vedea o mulțime de veselă, vase, tigăi, ulcioare și recipiente folosite pentru transportul uleiului și vinului. Veți vedea, de asemenea, reprezentări ale câtorva victime (și ale unui câine) ale erupției.

Desigur, mai sunt multe alte locuri în incinta orașului care merită vizitate, cum ar fi: Băile Forumului (Terme del Foro); Casa poetului tragic (Casa del Poeta Tragico); Arcul de apeduct – apa curentă; Casa Faunului (Casa del Fauno); Casa Vetti (cea mai bine conservată casă din Pompei, păstrând multe dintre mozaicurile și frescele sale); Brutăria și moara; Bordel (Lupanare); Teatrul etc.

Sfaturi:

Înainte să vizitați orașul asigurați-vă ca purtați încălțări confortabile deoarece drumurile sunt prăfuite și inegale sub picioare, iar unele dintre pietre sunt și alunecoase, așa că veți dori ceva cu o aderență decentă. Pompei nu este cu siguranță locul potrivit pentru tocuri. Dacă purtați sandale, așteptați-vă picioarele să fie absolut murdare când plecați!

De asemenea, în zilele însorite, o pălărie sau protecție solară sunt ideale pentru protecție. Există foarte puțină umbră la Pompei.

În timp ce sunteți la intrare, luați una dintre hărțile gratuite ale site-ului Pompei. Nu există nimic altceva care să te orienteze cu adevărat atunci când ești în ruine, iar sistemul de rețea înseamnă că te poți pierde ușor.

Comentarii

Fii primul care comentează “Pompeii – istoria rămasă împietrită”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles