Cauți Cazare?

Porto, Portgulia – oraș port al vinului

Porto Portgulia oras port al vinului

Porto este un oraș de coastă din nord-vestul Portugaliei, cunoscut pentru podurile sale majore și producția de vin de port; este al doilea oraș ca mărime din Portugalia și un mare centru metropolitan din Peninsula Iberică. Centrul istoric al Porto a fost desemnat în 1996 patrimoniu mondial UNESCO.

De ce să vizitez Porto?

În primul rând, este casa portului, iar cramele din Vila Nova de Gaia sunt o vizită obligatorie (și un gust obligatoriu). În al doilea rând, cartierul său Ribeira este unul dintre cele mai interesante și colorate cartiere istorice pe care le-ați văzut vreodată. Există mii de lucruri minunate de văzut și de făcut în Porto – la propriu, însă astăzi ne vom îndrepta atenția asupra a top 5 lucruri de făcut în acest oraș port.

Pierdeți-vă prin Ribeira (orașul vechi din Porto)

Situat pe malul râului Douro, Ribeira este una dintre cele mai însemnate zone atunci când doriți să cunoașteți Porto. Mai mult, este unul dintre cele mai frumoase și mai animate cartiere din centrul istoric al orașului Porto. După cum sugerează și numele, districtul este situat pe malul râului („Ribeira” în portugheză provine din cuvântul „râu”).

Această parte a orașului devine însuflețită noaptea și este locul perfect pentru a vă petrece serile. Ribeira este plină de restaurante tradiționale, cu terase pline de viață, unde puteți savura unele dintre mâncărurile tradiționale și delicioase ale Portugaliei, în timp ce vă bucurați de vedere la Podul Dom Luís I și Vila Nova da Gaia, cu beciurile sale luminate.

Rio Douro trece prin orașul Porto și se învecinează cu capătul sudic al cartierului Ribeira; nu puteți vizita Ribeira și să ratați râul Douro. Puteți face o plimbare de-a lungul malurilor râului și să vă bucurați de priveliștile arhitecturii colorate portugheze din Ribeira.

Turnul Clérigos

Dacă sunteți interesat de istorie și arhitectură puteți vizita Turnul Clérigos. Turnul Clérigos este unul dintre reperele arhitecturale paradigmatice din Porto. De fapt, structura face parte din Biserica Clérigos, acesta reprezentând clopotnița sa. A fost proiectat de Nicolau Nasoni, arhitectul italian care a lăsat o puternică amprentă artistică la Porto, deoarece a contribuit, cel puțin parțial, la proiectarea altor repere ale orașului, precum Catedrala din Porto, Biserica Milostivirii și chiar Biserica Clérigos.

În timp ce urcați scările din turn, veți întâlni 49 de clopote care formează un ansamblu de sunet puternic care vă poate oferi o teamă destul de mare dacă sunteți în clopotniță când sună. Veți vedea că efortul de a urca toate aceste trepte va fi meritat odată ce ați ajuns în vârf și ați privit de pe puntea de observare a turnului, peste Porto. Acesta este, de asemenea, un loc minunat pentru a face fotografii.

Intrarea în biserică este gratuită însă pentru turn și Muzeul Frăției din apropiere prețul intrării este 5 €. Programul de vizitat este între 9am – 7pm, în fiecare zi.

Grădinile Palatului de Cristal

Grădinile Palácio de Cristal (Palatul de cristal) sunt cele mai frumoase grădini din Porto. Acestea fac parte din parcul care include, de asemenea, Muzeul Romantic Porto și Muzeul Vinului de Port. Nu doar că diferitele grădini și spații sunt un exemplu remarcabil al grădinilor din perioada romantică, dar sunt, de asemenea, un belvedere grozav, cu vedere la râul Douro, Oceanul Atlantic și orașul în sine.

Gradinile sunt rezultatul unui proiect al arhitectului Émile David, în secolul al XIX-lea. Denumirea de „Palat de cristal” se referă la un Palat care a fost construit în zona în care în zilele noastre puteți vedea pavilionul Rosa Mota, o clădire de formă neobișnuită proiectată în 1956, unde au loc evenimente și concerte pe tot parcursul anului.

Aici puteți vizita și Muzeul Romantic. Din noiembrie până în martie, grădinile sunt deschise de la 8:00 la 19:00 și de la 8:00 la 21:00 din aprilie până în octombrie.

Gara São Bento

Gara São Bento (Estação Ferroviária de Porto-São Bento), este una dintre cele mai izbitoare stații de cale ferată din Portugalia și din Europa. Gara São Bento din Porto a fost deschisă publicului în 1916 pe locul unei foste mănăstiri benedictine iar structura emană aerul melancolic și nostalgic tipic al orașului. Sala principală a gării este uluitoare, cu peste 20.000 de plăci care reflectă istoria Portugaliei.

Gara São Bento se află în centrul orașului, așa că probabil veți trece pe lângă ea de mai multe ori în timpul sejurului, deci nu ratați să descoperiți sala principală. Nu există taxă de intrare aici.

Vizitați crame din Porto

Cele mai multe beciuri și crame de vin din Porto sunt situate în Vila Nova de Gaia, de cealaltă parte a râului Douro.

Diferența fundamentală între vinul de port și alte vinuri este întărirea cu aguardiente care oprește fermentarea. Astfel, vinul păstrează dulceața originală a strugurilor, dar are un conținut ridicat de alcool.

Cele mai renumite crame din Porto sunt:

Pivnițele Sandeman unde în timpul turului, veți fi ghidați prin cramă de către o persoană îmbrăcată în Sandeman Don, care vă va explica secretele din spatele producerii acestui vin distinct portughez. Turul se va încheia cu o degustare de vinuri din Porto, unde vizitatorii se vor bucura de două pahare de vin, ajutați de un somelier expert Sandeman. Prețul general este 13 euros.

Portul cramei Ramos Pinto este o altă cramă renumită. Turul pivniței include o vizită la muzeul său care conține o colecție mare de obiecte deosebite și interesante colectate de la înființarea companiei, inclusiv o mașină de scris veche și calculatoare. Aici, chiar dacă aspectul beciului nu este atât de atrăgător, muzeul și degustarea vinului fac ca vizita să merite. Prețul general este 12 euros.

Beciurile Ferreira – În timpul turului ghidat, veți descoperi această cramă magică învăluită într-un miros deosebit de lemn umed amestecat cu vin dulce. Veți explora pivnițele în care sunt păstrate butoaiele și cuvele, în timp ce veți afla despre istoria Porto și cum a reușit Dona Antónia Ferreira să consolideze compania. La sfârșitul turului, vi se vor oferi două pahare de vin de Porto. Prețul general este 6 euros.

Așadar, străzile colorate din Porto și dulceața portugheză a vieții de-aici așteaptă să fie degustată oricând.

Comentarii

Fii primul care comentează “Porto, Portgulia – oraș port al vinului”

Proprietati favorite