Cauți Cazare?

Supraviețuind drumurilor mortale: o călătorie prin cele mai periculoase drumuri

emiratele arabe unite jebel jais road

Drumurile au adesea un farmec misterios, oferindu-ne promisiunea descoperirii și libertății, încurajându-ne să explorăm lumea și să ne aventurăm în necunoscut. Uneori, însă, aceste căi ne testeză curajul, determinarea și abilitățile de conducere la maximum, fiindcă unele drumuri nu sunt doar simple rute de tranzit, ci veritabile provocări de supraviețuire. Aceasta este povestea celor care au înfruntat și au supraviețuit „drumurilor mortale”.

Articolul de față va oferi o călătorie prin unele dintre cele mai periculoase și înfricoșătoare drumuri din lume – de la trecători montane abrupte, la drumuri pe marginea prăpastiei, și până la rute prin cele mai îndepărtate și neprietenoase zone ale globului. În acest demers vom analiza nu doar natura pericolului ce planează asupra acestor drumuri, ci și farmecul și frumusețea pe care acestea le ascund, adesea, în spatele aparentei lor înfricoșătoare.

Vom explora provocările unice pe care aceste drumuri le prezintă – condiții meteo extreme, risc ridicat de accidente, infrastructură precară și lipsa de servicii de urgență în apropiere. De asemenea, vom aduce în discuție și poveștile celor care au înfruntat aceste drumuri, de la șoferi experimentați la călători curajoși.

Prin această incursiune în lumea drumurilor periculoase, ne propunem nu doar să dezvăluim riscurile și dificultățile acestor rute, ci și să subliniem importanța respectării regulilor de siguranță, adaptării la condițiile de drum și utilizării unui echipament corespunzător.

Indiferent dacă ești un aventurier neînfricat, un călător pasionat sau un simplu cititor curios, te invităm să te alături nouă în această călătorie fascinantă și, uneori, înfricoșătoare, prin cele mai periculoase drumuri ale lumii. Poate că această explorare te va determina să privești cu ochi noi călătoriile pe care le faci sau, pur și simplu, să apreciezi și mai mult confortul și siguranța drumurilor pe care te deplasezi în mod obișnuit. Bine ai venit în lumea drumurilor mortale!

Drumul Mortii, Bolivia

Cunoscut oficial ca „Yungas Road”, dar mai notoriu sub numele de „Drumul Morții”, acest traseu din Bolivia este înfricoșător chiar și pentru cei mai experimentați șoferi. Situat între orașul La Paz și regiunea Yungas, drumul se întinde pe o distanță de aproape 70 de kilometri, coborând din înălțimile Andilor până la pădurile tropicale ale Amazonului.

yungas road bolivia

Construit de prizonierii de război în anii 1930, Drumul Morții este caracterizat de peisajul său precipitat, cu o lățime de doar trei metri, numeroase serpentine și absența gardurilor de protecție. Astfel, șoferii se confruntă cu riscul de a aluneca în abis de la o înălțime de până la 4.650 de metri.

Până la modernizarea sa în 2006, Drumul Morții era responsabil pentru sute de decese în fiecare an, câștigându-și astfel numele sinistru. Chiar și astăzi, este considerat unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume, atrăgând totuși aventurieri și turiști curajoși din întreaga lume, dornici să înfrunte pericolele pentru a se bucura de priveliștea uimitoare.

Drumul James Dalton, Alaska, SUA

Străbătând înghețul arctic al Alaskăi, Drumul James Dalton este o rută cunoscută mai degrabă pentru utilitatea sa industrială decât pentru farmecul turistic. Întinzându-se pe o lungime de aproximativ 667 de kilometri, acest drum leagă zona petroliferă de la Prudhoe Bay de civilizație, devenind astfel o arteră vitală pentru transportul de petrol.

the dalton highway

Însă, pe lângă importanța sa economică, drumul James Dalton este cunoscut și pentru pericolele sale. Mare parte a traseului este lipsit de orice fel de servicii, inclusiv benzinării și locuri de odihnă. Călătorii sunt sfătuiți să-și ia cu ei provizii de hrană, apă, combustibil și echipament de urgență în caz de pene sau accidente.

Cu temperaturi ce pot ajunge la -60 de grade Celsius în timpul iernii, vânturi puternice ce pot declanșa furtuni de zăpadă, și o vizibilitate frecvent redusă, Drumul James Dalton reprezintă o provocare uriașă pentru oricine îndrăznește să-l străbată. Cu toate acestea, priveliștea tundrei alaskane, cu nori de zăpadă suflați de vânt și cerul nocturn inundat de lumina aurorii boreale, face din această călătorie o experiență de neuitat.

Drumul Atlanticului, Norvegia

Împletindu-se printre valuri și stânci, Drumul Atlanticului din Norvegia este o capodoperă inginerească care, în ciuda aparentei sale periculoase, a devenit o atracție turistică de neegalat. Cu o lungime de 8.3 kilometri, acest drum străbate un arhipelag impresionant, oferind vederi panoramice asupra oceanului Atlantic și a peisajului sălbatic al Norvegiei.

drumul atlanticului norvegia

Drumul Atlanticului se caracterizează prin cele opt poduri care îi leagă insulele, dintre care cel mai renumit este Podul Storseisundet, cunoscut pentru forma sa învârtită care creează iluzia că drumul se termină brusc în ocean. Pe timp de furtună, valurile puternice se izbesc de drum, sporind și mai mult senzația de aventură și pericol.

Deși poate părea amenințător, drumul este de fapt foarte sigur, fiind modernizat și bine întreținut. Este deschis tot timpul anului, deși condițiile meteo pot fi imprevizibile. Drumul Atlanticului nu este doar o rută de transport, ci și un monument al rezistenței umane în fața forțelor naturii, oferind o experiență de neuitat celor care îndrăznesc să-l parcurgă.

Pasul Stelvio, Italia

Înălțându-se la peste 2.700 de metri, Pasul Stelvio din Italia este unul dintre cele mai înalte și mai impresionante drumuri montane din Europa. Cu 48 de serpentine strânse care se urcă și coboară pe pante abrupte, Pasul Stelvio este o provocare pentru orice șofer, indiferent de experiența sa.

italia stelvio pass

Construit în secolul al XIX-lea pentru a lega Valea Valtellina de Tirolul de Sud, Pasul Stelvio este astăzi o atracție populară atât pentru turiști, cât și pentru entuziaștii sporturilor cu motor. Serpentinele sale strânse și vizibilitatea adesea redusă din cauza ceții și a zăpezii fac din acest drum o aventură palpitantă.

Dar, în ciuda pericolelor sale, Pasul Stelvio este, de asemenea, o sursă de frumusețe neegalată. Peisajul său de munte, cu văi adânci, păduri dese și vârfuri acoperite de zăpadă, face din călătoria pe acest drum o experiență memorabilă. Fie că îl parcurgi cu mașina, cu motocicleta sau chiar cu bicicleta, Pasul Stelvio îți oferă o combinație fascinantă de frumusețe naturală, emoție și respect pentru puterea naturii.

Drumul Sichuan-Tibet, China

Întinzându-se pe o distanță de aproape 2.142 de kilometri, Drumul Sichuan-Tibet este una dintre cele mai spectaculoase – și periculoase – rute din lume. Acest drum epic leagă orașul Chengdu din provincia Sichuan de Lhasa, capitala Tibetului, traversând munții Himalaya și oferind peisaje de o frumusețe rară.

china Sichuan Tibet Highway

Cu toate acestea, frumusețea acestui drum ascunde multe pericole. Drumul traversează mai multe zone cu risc seismic ridicat, iar alunecările de teren și prăbușirile de stânci sunt frecvente. În plus, multe porțiuni ale drumului sunt lipsite de parapete de protecție, crescând pericolul de accidente. Altitudinea mare – unele porțiuni ale drumului depășind 5.000 de metri – aduce cu sine riscul de boală de altitudine.

Și totuși, pentru cei care sunt dispuși să își asume aceste riscuri, Drumul Sichuan-Tibet oferă o recompensă unică. De la văi adânci și râuri tumultuoase, până la vârfurile acoperite de zăpadă ale Himalayei și mănăstirile tibetane izolate, această călătorie reprezintă o incursiune profundă în inima Asiei și a culturii sale fascinante.

Drumul Trampoliño del Diablo, Columbia

Cu un nume care tradus înseamnă „Trambulina Diavolului”, Drumul Trampolín del Diablo din Columbia se ridică la așteptările înfiorătoare pe care le stârnește. Această pistă de munte sinuoasă, cu o lungime de aproximativ 61 de kilometri, se înalță la peste 2.000 de metri deasupra nivelului mării și oferă priveliști de neegalat asupra peisajului montan.

columbia trampoline of death

Drumul Trampolín del Diablo este cunoscut pentru numeroasele sale curbe în serpentină, pante abrupte și o lățime a drumului de numai câțiva metri. În plus, condițiile meteo pot schimba rapid, de la căldură toridă la ploi torențiale și ceață densă. Barierele de protecție lipsesc în multe locuri, iar șoferii trebuie să navigheze cu grijă pe această rută periculoasă.

Cu toate acestea, pentru cei care au curajul să-l înfrunte, Trampolín del Diablo oferă o experiență de neuitat. Priveliștile spectaculoase ale munților, vegetația luxuriantă și atmosfera de aventură fac din această călătorie o experiență palpitantă, deși periculoasă. Pentru cei care iubesc adrenalina și frumusețea brută a naturii, Drumul Trampolín del Diablo este o destinație de neratat.

Drumul de pe Muntele Los Caracoles, Chile

Înălțându-se pe pantele abrupte ale Andilor, Drumul de pe Muntele Los Caracoles din Chile este o provocare chiar și pentru cei mai experimentați șoferi. Cu o serie de serpentine strânse care se învârt până la vârful muntelui, drumul este o probă a stăpânirii de sine și a abilităților de conducere.

chile los caracoles pass

Los Caracoles, ceea ce înseamnă „Melcii” în spaniolă, este un nume potrivit pentru acest drum montan, dat fiind ritmul lent și constant pe care trebuie să-l adopte șoferii. În ciuda lipsei de barieră de protecție, drumul este surprinzător de sigur, datorită mentenanței constante și eforturilor autorităților de a-l menține în condiții bune.

Deși condițiile meteo pot fi imprevizibile, cu zăpadă și gheață fiind frecvente în timpul iernii, drumul este utilizat în mod regulat de camioane și autobuze. Pentru cei care aleg să înfrunte curbele sale, Drumul Los Caracoles oferă o priveliște impresionantă asupra munților Andi și a văilor profunde care se întind în zare, făcând din această călătorie una memorabilă.

Drumul Canning Stock, Australia

Aventura autentică și neîmblânzită așteaptă pe cei care aleg să străbată Drumul Canning Stock din Australia. Această rută de 1,850 de kilometri, inițial destinată transportului de animale, trece prin unele dintre cele mai sălbatice și mai puțin populate regiuni ale Australiei, incluzând o mare parte din deșertul Gibson și regiunea Kimberley.

australia canning stock route

Drumul Canning Stock nu este pentru cei slab de inimă sau nepregătiți. Este în mare parte un drum de teren, cu trasee nisipoase, râuri sezoniere și teren accidentat. Serviciile sunt aproape inexistente pe parcursul rutei, cu benzinării și magazine la sute de kilometri distanță unul de altul. Călătorii trebuie să fie bine echipați cu alimente, apă, combustibil și echipamente de supraviețuire.

Cu toate acestea, peisajul este de o frumusețe brută și impresionantă. De la dunele de nisip ale deșertului Gibson, la stâncile abrupte și canioanele din Kimberley, și fauna sălbatică unică a Australiei, Drumul Canning Stock oferă o experiență inegalabilă de călătorie off-road pentru cei aventuroși și iubitori de natură.

Drumul de pe Muntele Jebel Jais, Emiratele Arabe Unite

În inima deșertului din Emiratele Arabe Unite, un drum șerpuit străbate cea mai înaltă creastă a țării, oferind o priveliște unică asupra peisajului lunar al regiunii. Drumul de pe Muntele Jebel Jais se întinde pe aproximativ 20 de kilometri, ajungând la o altitudine de 1.934 de metri deasupra nivelului mării.

emiratele arabe unite jebel jais road

Drumul Jebel Jais este o capodoperă a ingineriei, cu 21 de serpentine strânse care se ridică și coboară pe panta abruptă a muntelui. Deși poate părea intimidant la prima vedere, drumul este bine întreținut și dispune de parapeți de siguranță, făcând din călătoria pe acest traseu o experiență plăcută mai degrabă decât una periculoasă.

Din vârful muntelui, vizitatorii pot admira peisajul deșertic al Emiratelor Arabe Unite, cu dunele de nisip care se întind până la orizont și marea de azur în depărtare. Drumul Jebel Jais este nu doar o provocare pentru șoferi, ci și un spectacol vizual impresionant, o experiență care cu siguranță nu va fi uitată de cei care îndrăznesc să o parcurgă.

Comentarii

Fii primul care comentează “Supraviețuind drumurilor mortale: o călătorie prin cele mai periculoase drumuri”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles