Cauți Cazare?

Top 10 lucruri de făcut în Maramureș

Top 10 lucruri de facut Maramures 1

Maramureș este una dintre cele mai pitorești destinașii turistice din România. Este un ținut încărcat de tradiție, istorie, autenticitate și oferă oricărui călător o oportunitate extraordinară de a experimenta trăiri unice, ancorate în inima ancestrală a tradițiilor neștirbite de tentațiile lumii moderne și înnobliate de liniște.

Maramureșul este situat în zona de nord a țării, la graniță cu Ucraina, și ne încântă privirile cu arhitecturi impresionante din lemn autentic, care includ biserici, case și porți impunătoare.

Ținutul de lemn, așa cum mai este denumit, este un loc ideal de vizitat pentru cei pasionați de vacanțele active care să includă distanțe lungi parcurse la pas, mersul cu bicicleta sau drumețiile montane. Maramureșul nu te lasă să te plictisești niciodată, există o multitudine de activități pe care le putem face și suflul de noutate poate fi prezent în fiecare zi a călătoriei noastre.

De la vizitarea bisericilor vechi, până la exploarea peisajelor impresionante și până la contactul direct cu localnicii și artizanii tradiționali ai locului, acest loc fermecat lasă orice turist care îi încearcă experiențele unice cu o puternică impresie de împlinire sufeltească. E locul perfect pentru a satisface dorul de ducă.

În continuare, vom prezenta o scurtă listă cu 10 activități care pot fi întreprinse în cadrul unei excursii în frumosul Maramureș.

  1. Mersul la pas sau cu bicicleta din sat în sat

Una din cele mai bune metode pentru a experimenta cu adevărat frumusețea Maramureșului este să îi explorăm atracțiile la pas, să renunțăm la mașina în favoarea mersului pe jos sau a bicicletei. Drumurile au fost bătătorite de localnici timp de generații, astfel că drumurile sunt marcate și ușor de urmărit. Nu subestimați niciodată sfaturile localnicilor. Cei din Maramureș sunt întotdeauna calzi și primitori, astfel că sunt mereu gata să vină cu un sfat util sau cu o sugestie valoroasă pentru explorarea unor locuri pitorești ce se pot regăsi aproape de casele lor.

Există de asemenea și drumuri special amenajate pentru biciclete, de diferite dificultăți- Drumul Creasta Cocoșului ( nivel de dificultate- dificil, lungime de aproximativ 7.5 km), Creasta Cocoșului- Budești ( traseu dificil, cu o lungime de 22 de km), sau ruta de la Ignis la Mara ( traseu de asemenea dificil, cu o lungime de 25 de km).

  1. Vizitarea siturilor protejate UNESCO

Dacă sunteți tipul de turist ce are o fascinație aparte pentru arhitectură, atunci setea de frumusețe nu vă va rămâne nesatisfăcută. Bisericile tradiționale maramureșene se regăsesc pe lista patrimoniilor protejate UNESCO. Frumusețea lor a rezistat de-a lungul timpului, care a așezat peste ele o patină neprețuită de valoare incontestabilă, atât arhitecturală, cât și spirituală. Ele reprezintă una dintre comorile cele mai de preț ale localnicilor, ca dovadă fiind faptul că au rezistat admirabil viciilor timpului.

Pe lista siturilor aflate sub patronajul UNESCO vom regăsi opt astfel de biserici, aflate în localitățile Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Surdești.

  1. Interacțiunea cu artizanii locali

În planificarea unei vacanțe autentice în Maramureș, e indicat să nu uităm nici de potențialul interacțiunilor umane. Artizanii locali sunt o categorie aparte- oameni care și-au dedicat viața de generații păstrării și perfectării unor meșteșuguri și îndeletniciri strămoșești. Dintre cele mai cunoscute nume care poartă în continuare aceste tradiții și le aduc la lumină, protejându-le de negura timpului și a uitării, trebuie să îi menționăm pe Vasile Borodi, Victoria Duma, Petru Pralea și Gheorghe Opriș, pe care îi putem regăsi în satul Sârbi. În satul Bârsana, puteți vizita atelierul sculptorului în lemn Toader Bârsan. În localitatea Botiza putem să admirăm măiestria țesăturilor păstrate cu grijă într-un mic muzeu dedicat Victoriei Berbecaru.

  1. Descoperirea caselor și porților autentice din lemn

Casele tradiționale maramureșene, făcute din lemn masiv, se caracterizează prin simplitate și frumusețe. Lemnul din care sunt făcute este lemn de stejar sau de brad, fiind protejate de acoperișuri înalte acoperite de țigle. Prispa casei ( numită și tindă), o cameră mică  de zi și camera de oaspeți reprezintă principalele componente ale casei. Compoziția simplă a interiorului casei reflectă viața înnobilată de simplitate pe care localnicii o duceau în trecut, caracteristică ce încă se mai păstrează, ceea ce face ca farmecul locului să rămână neștirbit.

  1. Șederea într-o casă tradițională de oaspeți

Un aspect deosebit de important care va influența decisiv gustul pe care vacanța în Maramureș ni-l va lăsa este alegerea cazării. Se recomandă casele mici, tradiționale de oaspeți, care se găsesc din belșug. Oamenii sunt foarte primitori, fiind renumiți în toată lumea pentru ospitalitatea lor inconfundabilă, iar condițiile sunt foarte bune, începând de la curățeniem până la mâncare și facilitățile oferite.

  1. Sighetu Marmației

Cu prima menționare istorică datând din anul 1325, Sighetu Marmației este orașul care merită vizitat fără doar și poate. Deplasarea în interiorul orașului este una facilă și atracțiile sale pot ocupa o zi întreagă. Printre acestea, amintim de Muzeul Satului, Memorialul Victimelor Comunismului, Casa Memorială Elie Weisel sau Cimitirul Evreiesc.

  1. Experimentarea bucătăriei locale

Mâncarea tradițională maramureșeană este de neratat. Cele mai faimoase preparate au ca ingrediente de bază carnea și brânzeturile. Cârnații locali și preparatele tradiționale din carne precum toba, caltaboșii sau slănina, supa de pui sau tochitura servită cu mămăligă sunt doar câteva dintre preparatele care vă vor lăsa gura apă. Cât privește băutura, este de notorietate horinca, varianta locală de țuică și este oferită turiștilor proaspăt sosiți în semn de ospitalitate.

  1. Cimitirul Vesel

Cimitirul Vesel de la Săpânța este unic în lume și merită vizitat măcar o dată în viață. Aici, crucile sunt pictate în culori vii, predominant în nuanțe de albastru, iar textele comemorative sunt scrise într-o cheie plină de umor, ceea ce face din această atracție una cu adevărat deosebită în lume.

  1. Excursii montane în sălbăticia Carpaților

Pe lângă numeroasele atracții culturale și istorice, Maramureșul se laudă cu o multitudine de elemente naturale spectaculoase. Printre acestea, nu este de ratat Parcul Național Munții Rodnei, al doilea cel mai mare parc natural din România.

  1. Călătorie cu Mocănița

Trenul pe aburi Mocănița vă va purta într-o pitorească excursie de 60 de km în Valea Vaserului. Este ultima rută de tren forestier din Europa, iar experiența va fi una spectaculoasă.

Comentarii

Fii primul care comentează “Top 10 lucruri de făcut în Maramureș”

Proprietati favorite