Cauți Cazare?

Orient Express – un tren inedit cu o rută și mai inedită

belmond venice simplon orient express interior

Dar de ce a fost trenul Orient Express atât de faimos – și cum și-a câștigat reputația de intrigă și mister? Povestea implică un antreprenor strălucit, cu o viziune ambițioasă pentru călătoriile în întreaga lume și un talent pentru lux și pentru o lume înfometată de o modalitate mai bună de a călători și o inovație americană tradusă pentru o clientelă sclipitoare.

De ani de zile, doar cei foarte bogați au fost singurii care și-au permis să călătorească în toată Europa. Deși căile ferate au fost înființate în prima jumătate a secolului al XIX-lea, ele erau deseori murdare și incomode și au fost adesea aglomerate de-a lungul unor linii neîntregite care se opreau frecvent la numeroasele frontiere internaționale ale continentului.

Asta până când? A fost nevoie de un antreprenor pe nume Georges Nagelmackers pentru a combina trenurile și hotelurile din Europa. Nagelmackers era membru al unei proeminente familii bancare belgiene și a avut investiții în căile ferate europene. După Războiul Civil, familia sa l-a trimis în Statele Unite în efortul de a-l ajuta să treacă peste o poveste de dragoste eșuată cu verișoara sa și în timp ce era într-o vacanță prelungită, s-a îndrăgostit. Însă de data aceasta nu s-a îndrăgostit de-o femeie ci de un… tren!

În 1865, acest fiu de bancher belgian numit Georges Nagelmackers a imaginat pentru prima dată „un tren care să traverseze un continent și care să circule pe o panglică continuă de metal pentru mai mult de 2000 km”. Noul tren a fost conceput pentru a reproduce stilul trenurilor Pullman din SUA, prioritizând confortul și stilul peste toate celelalte. Acele vagoane de tren, inventate de George Pullman, au fost special concepute pentru călătorii pe distanțe lungi. Mașinile americane de tip hotel erau curate și echipate de muncitori prietenoși, care asigurau confortul pasagerilor. Și conțineau ceva ce trenurile europene nu aveau: paturi!

Nagelmackers a devenit fascinat de acest mod confortabil de călătorie și chiar s-a apropiat de Pullman cu propunerea de a deveni partenerul său și de a-și răspândi mașinile prin Europa. Când Pullman l-a respins, Nagelmackers s-a întors în Europa cu un plan, și anume să-l copieze pe acest Pullman și să-și facă propriul lui tren, chiar mai luxos decât mașinile americane.

El a vrut să creeze ceva cu totul nou: o experiență de călătorie de lux care să ducă pasagerii de la Paris la Istanbul (pe atunci Constantinopol) fără a se opri la granițe. Pentru a face acest lucru, a recrutat un aliat puternic: regele Leopold al II-lea al Belgiei. Regele era un entuziast al căilor ferate, având legături de familie cu unii dintre cei mai puternici monarhi din Europa și l-a ajutat pe Nagelmackers să obțină permisiunea de a-și circula trenurile peste granițele internaționale fără interferențe!

Astfel, trenul de lux cunoscut sub numele de „Orient Express” a început pe 5 iunie 1883 prima sa călătorie, părăsind Parisul și călătorind 2000km până la Viena. Transportat cu o mașină cu aburi, trenul va continua pe același traseu câteva luni înainte ca ruta să se schimbe, ducând pasageri de la Paris la Istanbul (sau Constantinopol așa cum se știa atunci), prin Germania, Austria, România și Bulgaria. În următorii cincizeci de ani, Orient Express și-a consolidat poziția de cel mai bun tren de lux din lume, de neegalat în intrigi, romantism și eleganță.

Acesta era diferit de orice alt tren care fusese văzut vreodată în Europa. Avea suprafețe din lemn strălucitor, canapele moi și saltele cu lenjerie de mătase care le egalau pe cele găsite în hoteluri, în loc de funingine și servicii de calitate inferioară. În interior, restaurantul oferea delicatese, cum ar fi stridii și caviar, în timp ce muzicienii le cântau pasagerilor în timp ce treceau frontierele țărilor pe unde trecea trenul.

Curiozități

Datorită luxului și comodității pe care le-a oferit oamenilor precum Robert Baden-Powell, un spion britanic care a înființat și Boy Scouts, de altfel și Mata Hari, care a folosit trenul în timpul turneului ei de dans în Europa, trenul a fost supranumit „Expressul Spionilor” de-a lungul timpului. Era cunoscut și pentru spionii săi fictivi, precum James Bond, care a călătorit cu trenul în romanul lui Ian Fleming „Din Rusia cu dragoste”.

Astăzi, trenul este probabil cel mai faimos ca decor pentru clasicul mister al crimelor Agatha Christie „Crima din Orient Express”. A existat într-adevăr cel puțin o crimă în tren: în 1950, trupul unui atașat naval american a fost descoperit într-un tunel de-a lungul traseului, dar crima a rămas nerezolvată.

Orient Express astăzi

Chiar și astăzi, mulți visează să călătorească pe Orient Express și o călătorie la bordul Orient Express original ar fi fost foarte costisitoare. Acest lucru este valabil și pentru unele dintre călătoriile mai lungi și mai exclusive de astăzi. Călătoriile mai scumpe tind să dureze între trei și șapte zile și includ cazare de lux privată cu baie privată, bucătărie rafinată pentru toate mesele și uneori tururi private ale locațiilor pe care le vizitați de-a lungul drumului, cum ar fi case impunătoare, grădini și distilerii. Călătoriile mai scumpe tind să meargă pe distanțe mai mari și chiar să viziteze mai multe țări, cele mai scumpe urmând o rută apropiată de Orient Express original. Acestea sunt călătorii care reprezintă o experiență grozavă și sunt probabil cel mai luxos mod de a vizita mai multe locuri, toate în aceeași călătorie. Alte rute de la Paris la Istanbul există și astăzi, cum ar fi Paris-München-Budapesta-București-Istanbul sau Paris-Zürich-Belgrad-Istanbul, toate având timp de călătorie comparabil de aproximativ 60 de ore fără întârzieri.

Este posibil ca Orient Express să fie mort în comparație cu ce era acum mult timp, dar reputația sa este încă foarte vie. Doar menționarea numelui aduce în minte luxul, viteza și intriga așa cum și-ar fi dorit și Nagelmackers. De asemenea, datorită faimei acestuia s-au creat alte trenuri asemănătoare care să aducă aminte de originalul Orient Express.

Comentarii

Fii primul care comentează “Orient Express – un tren inedit cu o rută și mai inedită”

Proprietati favorite