Provence – marea de mov?

Provence marea mov

Provence este o regiune din sud-estul Franței, între Italia și Marea Mediterană. Este cunoscut pentru peisajele sale magnifice, care variază de la Alpii de Sud și pădurile de pini până la câmpiile Camargue, podgorii bogate, plantații de măslini antice și câmpuri parfumate de lavandă.

Cu două mii de ani în urmă Provence făcea parte din Galia Romană, iar romanii au lăsat în urmă o moștenire fabuloasă de monumente, structuri și clădiri – ca să nu mai vorbim de unele dintre primele podgorii din Franța. Zona este plină de rămășițe romane, inclusiv un amfiteatru în Arles, un teatru în Orange, numeroase poduri, inclusiv unul micuț lângă Bonniuex, și chiar orașe întregi lângă St-Rémy de Provence și Vaison-la-Romaine. Puteți face o vizită la multe dintre colecțiile de situri preistorice, abații medievale, biserici elegante și clădiri art-deco, și așa Provence va începe să se simtă drept o carte de istorie vie.

Arta aici este din belșug. Nu doar decorul a atras aici artiști precum Renoir, Chagall, Cézanne și Picasso: Provence este caracterizat ca o lumină, descrisă de Matisse drept „moale și tandră, în ciuda strălucirii sale”. Fie că „priviți peste un peisaj marin sclipitor sau urmăriți un apus de soare aprins pe dealuri, o călătorie în acest colț al Franței se simte ca și cum ați păși direct într-o pânză impresionistă. Și cu o moștenire artistică atât de bogată, nu este de mirare că regiunea găzduiește o multitudine de colecții de artă iconice, fără a mai menționa studiourile în care au lucrat Van Gogh, Cézanne și Renoir!

De ce să vizitați Provence?

Una dintre bucuriile de a călători aici este de a parcurge drumurile interesante și de a absorbi uimitoarea varietate de peisaje: câmpuri de lavandă, plantații de măslini străvechi, drumuri pe stânci, dealuri învelite în maquis și chiar munți cu vârful înzăpezit. Găzduiește cel mai adânc canion al Franței, cel mai vechi drum și câteva trecătoare de munte izbitoare. Să nu uităm că există aici Mediterana însăși, care este o oglindă strălucitoare de albastru care reflectă stânci stâncoase, plaje albe și ceruri nesfârșite.

Oriunde ați ajunge în Provence, cu siguranță nu vă va fi foame. Mâncarea este o parte importantă a vieții franceze, dar în Provence este o pasiune și un mod de viață. Dominată de ingredientele importante ale gătitului mediteranean – ulei de măsline, vin, roșii și usturoi – bucătăria regiunii este garantată ca fiind un punct culminant, indiferent dacă este vorba de degustarea unui simplu castron de supe au pistou, încercarea de fructe confiate lângă Apt, gustarea primului sezon – puteți gusta ulei de măsline autentic la o fermă locală sau vă puteți răsfăța cu un castron plin de bouillabaisse într-un bistro de pe portul Marsiliei.

Bucătăria provensală oferă un contrast izbitor între mâncărurile copioase de munte (dauphinois, ravioles, gratins) și mâncărurile ușoare și parfumate ale bucătăriei mediteraneene, multe dintre ele bazate pe pește.

Regiunea viticolă Provence este răsfățată de natură, climatul și condițiile solului sunt ideale pentru a produce o mare varietate de vinuri. Puteți încerca un pahar de vin(Châteauneuf-du-Pape, Côtes-de-Provence, Rasteau, Bandol). Pe partea dulce, vă puteți delecta cu miere, calissons (bomboane făcute din migdale și pepene galben), ciocolată mendiant și pastă de gutui.

Ce puteți face în Provence?

Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut în Provence este explorarea câmpurilor de lavandă. Lavanda este sufletul orașului Provence, iar câmpurile de lavandă din Provence sunt renumite în întreaga lume!

Sezonul de lavandă din Provence depinde de zonă, dar, în general, durează din ultima săptămână a lunii iunie până la începutul lunii august când este recoltată.

Există multe excursii cu ghid pentru a facilita vizitarea câmpurilor de lavandă din Provence, cu plecări din Nisa, Avignon și Aix-en-Provence. Tururile ghidat de o jumătate de zi în Valea Luberonului și Sault de la Avignon primesc întotdeauna cele mai bune evaluări ele având și o oprire la mănăstirea cisterciană din Sénanque din secolul al XI-lea și la câteva sate de pe deal.

Vă puteți plimba în jurul satelor de deal din Provence, construite din piatră locală, pline de caracter și cu vederi uimitoare la peisajul rural înconjurător. Unele dintre aceste sate sunt clasificate printre „Cele mai frumoase sate din Franța”.

Provence – este un teritoriu de trecere între peninsulele italiană și iberică, ca urmare a fost întotdeauna provocată și amenințată. Construirea satelor pe vârful dealurilor a fost o modalitate bună de a controla traseul de-a lungul văii sau al zonei rurale și de a-și proteja locuitorii.

Anticul Teatru Roman din Orange este o vizită obligatorie în Provence. Teatrul vechi de 2000 de ani este unul dintre cele mai bine conservate teatre romane existente, iar statuia originală a împăratului Augustus încă privește mulțimea de pe nișa sa de pe scenă.

Nimes este și el un loc distractiv pentru o excursie de o zi sau o vizită de jumătate de zi în Provence. Arena din Nimes, care datează din 70 d.Hr., este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre romane din lume și puteți să vă plimbați în jurul arcadelor sale antice. În apropiere, Maison Carree este un templu amplu, chiar în mijlocul orașului.

Châteauneuf-du-Pape este un sat medieval construit în 1317, are vedere la dealurile și câmpurile de lavandă. Castelul a fost casa de vară a papilor din Avignon, dar principalul obiectiv al satului și pentru ce este el faimos de fapt, este vinul cu același nume! Puteți vizita Muzeul Vinului pentru a arunca o privire asupra istoriei zonei și a acestui vinificator special!

În cele din urmă, la jumătatea distanței dintre Marsilia și Cassis se află Calanques, se află unul dintre cele mai uluitoare locuri de pe coasta franceză a Mării Mediterane. Deasupra mării este o serie de stânci colorate de calcar care se înalță deasupra unor golfuri incredibil de fermecătoare care ascund mici plaje albe. Stâncile creează un ecosistem unic cu plante care încolțesc între stânci, fără sol și bătute constant de vânturi și aer sărat și este un loc care nu poate fi ratat în Provence!

Comentarii

Fii primul care comentează “Provence – marea de mov?”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles