Salar de Uyuni, deșertul de sare

Salar de Uyuni desertul de sare

Salar de Uyuni este cel mai mare depozit de sare din lume, sau playa, cu o suprafață de peste 10.000 de kilometri pătrați, acesta aflându-se în provincia Daniel Campos din Potosi, în sud-vestul Boliviei. Se estimează că 11 miliarde de tone de sare se află în Salar de Uyuni. Salar s-a creat ca urmare a transformărilor dintre mai multe lacuri preistorice. Aici, o crustă groasă de sare se extinde până la orizont, acoperită de modele de sare matlasate și poligonale care se ridică de la sol. NASA folosește acest loc pentru a-și da seama de poziționarea sateliților săi.

În anumite perioade ale anului, lacurile din apropiere se revarsă și un strat subțire de apă transformă depozitele de sare într-o reflexie uimitoare a cerului, formând un fel de oglindă naturală. Acest teren fantastic și parcă dintr-o altă lume servește ca un loc de extracție profitabil pentru sare și litiu – elementul responsabil pentru alimentarea laptopurilor, telefoanelor smart-phone și a mașinilor electrice. Pe lângă lucrătorii locali care recoltează aceste minerale, peisajul găzduiește primul hotel de sare din lume și este populat de turiști tot timpul anului.

Când vine vorba despre faună, Salar nu duce lipsă de aceasta. Aici există 80 de specii de păsări, inclusiv trei specii de flamingo. Vulpea andină, sau culpeo, este de asemenea prezentă, iar insulele din Salar (în special Insula Incahuasi) găzduiesc colonii de viscachas asemănătoare iepurilor. Vegetația este reprezentată de cactuși uriași (Echinopsis atacamensis pasacana, Echinopsis tarijensis etc.) ce cresc cu o rată de aproximativ 1 cm/a până la o înălțime de aproximativ 12 m.

Dacă doriți să vizitați vreodată Salar de Uyuni, cea mai bună și cea mai recomandată modalitate de-a o face este prin intermediul unui tur și să aveți o pregătire asemănătoare ca atunci când mergeți în camping. Prețul unui tur ar trebui să includă șofer, ghid și bucătar (adesea combinat într-un om foarte talentat), mâncare, transport și cazare de bază în stil dormitor. Cu toate acestea, ar trebui să aveți mare grijă în alegerea operatorului de turism cu care vreți să meargeți atunci când vizitați platourile de sare. Accidentele fatale cauzate de vehicule și șoferi nesiguri nu sunt nemaiauzite. Asigurați-vă că vehiculele dumneavoastră au centuri de siguranță, emițătoare radio de urgență și echipamente de prim ajutor și nu vă feriți să întrebați despre nivelurile de pregătire și experiență ale ghidurilor. Desigur, există și mulți operatori de turism de renume în zonă care vă vor asigura că experiența dumneavoastră la această minune naturală să fie atât memorabilă, cât și sigură!

Pentru excursiile cu plecare din Uyuni, prima oprire este de obicei la „cimitirul trenurilor”. Aceasta este o atracție turistică majoră. Este pur și simplu un cimitir de trenuri antice. Se află la 3 km în afara Uyuni și este conectat cu aceasta prin vechile șine de tren. Orașul a servit în trecut ca nod de distribuție pentru trenurile care transportau minerale în drum spre porturile Oceanului Pacific.

Veți petrece cea mai mare parte a primei zile pe vastul Salar, trecând prin mine de sare și vizitând Isla Wasi, o insulă stâncoasă, acoperită de cactus, care erup din întinderea nesfârșită a crustei de sare. În următoarele câteva zile vă veți îndrepta în deșertul andin pentru a vedea formațiuni de roci asemănătoare coralilor, gheizere, izvoare termale și lacuri minerale lăptoase. Experiența este asemănătoare celei de safari, așa că veți întâlni pe parcursul excursiei o mulțime de faună (lame, flamingo, vicune, vulpi) și vegetație.

Care este perioada ideală de vizitat Salar de Uyuni? Platourile de sare sunt accesibile pe tot parcursul anului. Din mai până în noiembrie, vremea este calmă și liniștită iar „zăcămintele” de sare sunt foarte uscate, deci nu există niciun efect de oglindă. Din ianuarie până în aprilie, în timpul verii umede, platourile de sare sunt acoperite cu apă iar fenomenul de oglindă este mult mai evident. Dacă mergeți special pentru a vedea acest fenomen rar, întalnit doar aici la scară largă, atunci cel mai ideal moment de-a vizita Salar este din iarnă până în primăvară. Veți face cu siguranță niște fotografii uimitoare! În această perioadă orizontul pare să dispară complet și apusurile sunt spectaculoase. Noaptea, stelele pot apărea în dublu, reflectate de oglinda apoasă de pe uscat.

Ce să aduceți cu voi când vizitați Salar de Uyuni? Fiind o excursie asemănătoare celei de camping, este recomandat să aveți cu dumneavoastră sac de dormit, haine călduroase deoarece noaptea se răcește, mai ales din mai până în noiembrie; ochelari de soare, pălărie, balsam de buze, cremă de soare doarece datorită altitudinii mari, aerul este limpede, iar razele UV sunt foarte puternice; etc. De asemenea, puteți să luați cu voi și un costum de baie doarece există și un izvor termal aici. Taxa de intrare pentru izvorul termal este de 5Bs. Dacă doriți doar să vă udați pe picioare, atunci este gratuit. Există un vestiar la izvorul fierbinte, dar nu există lumini în vestiar, așa că aduceți lanterna și prosopul. De asemenea, a fi extrem de util să ai un cuier pentru a usca costumul de baie umed și prosopul. Este de menționat faptul că vizitarea Salar de Uyuni nu este o experiență de cinci stele. Niciunul dintre tururi nu este foarte confortabil sau luxos, iar călătoria este una lungă. Acestea fiind spuse, veți uita cu siguranță de oboseală și bătăile de cap atunci când ajungeți pe platou și vedeți deșertul întins de sare!

Astfel, cel mai mare platou de sare din lume, este o priveliște cu adevărat uimitoare și care merită admirată. Dacă doriți să experimentați bogăția incredibilă de frumusețe naturală și peisaje diverse pe care Bolivia le oferă, puteți începe a căuta cea mai bună variantă de călătorie și porniți în călătoria spre cel mai mare deșert de sare din lume!

Comentarii

Fii primul care comentează “Salar de Uyuni, deșertul de sare”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles