Cauți Cazare?

Top 5 cele mai frumoase castele din Europa

neuschwanstein germania

Fie construite pe vârf de munte, pe margine de prăpastie, pe stânci abrupte, sau pe câmpii întinse, castelele au mereu un aer mistic, un aer de poveste, care se poate datora istoriei vechi la care au luat parte, sau poate stilului arhitectural, sau poate pur și simplu faptului că provin din alte timpuri, însă este cert că un castel este întotdeauna o destinație de vacanță ideală, potrivită pentru toate vârstele. Noi am pregătit un top 5 al celor mai frumoase castele din Europa și sperăm că veți fi și voi la fel de fascinați de ceea ce veți citi, cum suntem noi de fascinați să scriem acest articol.

Chateau de Versailles din Franța

Palatul Versailles, numit și castelul Versailles, cu nenumirea sa în franceză Chateau de Versailles, este un castel regal construit la Versailles, în Franța. A servit ca reședință regilor Franței Ludovic al XIV-lea , Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Acest castel este fără doar și poate  unul din cele mai remarcabile monumente din Franța, nu numai datorită frumuseței sale, ci și datorită evenimentelor istorice care s-au petrecut în această zonă. Începând cu anul 1862, Castelul Versailles a devenit reședință regală permanentă, în momentul în care regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris și a rămas reședință regală permanentă până în 1789, când familia regală a fost forțată să se întoarcă în capitală.

Castelul Versailles este, de asemenea, un simbol al monarhiei absolute adoptată de către Ludovic al XIV-lea. În incinta acestui castel, în Galeria Oglinzilor, a fost semnat însuși Tratatul de la Versailles, din 1919, care a fost un tratat de pace creat după negocierile de 6 luni purtate la Conferința de Pace de la Paris din 1919, ce a dus la încheierea oficială a Primului Război Mondial între forțele Aliaților (Franța, Anglia, SUA, Italia, Japonia, Polonia, România, Serbia, Cehoslovacia) și cele ale Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman, Bulgaria). În anul 1837, Castelul Versailles a devenit primul muzeu de istorie al Franței.

În 2017, Palatul Versailles a fost vizitat de 7.700.000 vizitatori, moment în care a devenit al doilea cel mai vizitat monument din regiunea Île-de-France.

Castelul Windsor din Anglia

Castelul Windsor este cel mai mare castel din lume, dar și cel mai vechi castel locuit din lume. Alături de Palatul Buckingham și de Palatul Holyrood din Edinburgh, Windsor este parte a reședințelor principale ale monarhilor englezi din Casa de Windsor. Castelul se află în centrul orașului cu același nume din comitatul Berkshire al Angliei. Sub castelul curge Tamisa, care face posibilă legătura pe apă cu Londra. Una din vizitatorii frecvenți ai castelului Winsdor este Regina Elisabeth II, care alege să petreacă sfârșiturile de săptămână, primind, uneori și vizita oficială sau privată a unor miniștri sau a unor șefi de state. Izvoarele istorice afirmă faptul că acest castel datează din timpul lui Wilhelm Cuceritorul.

Castelul Neuschwanstein din Germania

Castelul Neuschwanstein, cunoscut în germană ca Schloss Neuschwanstein, este un extrem de frumos castel construit în stil romantic-renascentist, la sfârșitul secolului al XIX-lea, pe un deal accidentat aflat în sud-vestul Bavariei, zonă din Germania. Construirea castelului a fost comandată de regele Ludovic al II-lea al Bavariei, cu scopul de a servi ca refugiu și ca omagiu adus lui Richard Wagner. Sursa fondurilor lui Ludovic este și astăzi izvor de dispute verbale, părerile fiind împărțite. Unele guri susțin că lucrările au fost făcute din averea sa proprie, în timp ce alte guri susțin că au fost făcute din fonduri publice bavareze.

Deși Castelul ar fi trebuit să servească pe post de refugiu și omagiu lui Wagner, a fost deschis pentru publicul plătitor imediat după moartea sa din 1886. Din acel moment, peste 60 de milioane de oameni au vizitat Castelul Neuschwanstein, dintre care peste 1,3 milioane de turiști aleg să îl viziteze anual, iar numărul maxim de turiști veniți într-o simplă zi de vară a atins marea și rotunda cifră de 6.000 de persoane.

Castelul Bran din România

Castelul Bran este situat la mai puțin de 30 de kilometri de Brașov, fiind construit pe o stâncă, într-un punct cheie din punct de vedere strategic. În prezent, castelul Bran servește ca muzeu de patru etaje, unde sunt expuse colecții de mobilier, costume, arme și armuri, iar Domeniul pe care este construit cuprinde, de asemenea, Parcul Regal cu cele două lacuri, Casa de ceai, Casa administratorului și Casa Principesa Ileana. Deși până în anul 2000, Castelul Bran a fost în proprietatea statului român, în acest an a fost revendicat de arhiducele Dominic de Habsburg și de surorile sale, Maria Magdalena Holzhausen și Elisabeth Sandhofer. Aceștia din urmă sunt moștenitorii principesei Ileana, principesă al cărei nume îl poartă Casa de pe Domeniu și de la care castelul fusese trecut în proprietatea statului încă din anul 1948. În urma unei decizii guvernamentale de retrocedare, moștenitorii Principesei Ileana au devenit proprietarii de drept ai castelului în luna mai a anului 2006 și, din fericire, au decis să continue să mențină castelul deschis publicului. Unul din motivele cele mai importante pentru care acest castel este atât de popular în rândul vizitatorilor, pe lângă frumusețea arhitecturii sale și a peisajelor ce-l înconjoară, este faptul că acest castel este asociat cu legenda contelui Dracula.

Castelul Praga- Republica Cehă

Cetatea din Praga, cunoscută și sub numele de Castelul Praga, este un complex fortificat de clădiri ce datează din secolul al IX-lea. Castelul a fost un sediu al puterii, fiind, de-a lungul timpului, reședința regilor Boemiei, împăraților Sfântul Imperiu Roman și președinților Cehoslovaciei. În prezent, Castelul Praga este reședința oficială a președintelui Republicii Cehe. Bijuteriile Coroanei Boemiei sunt păstrate într-o cameră ascunsă din interiorul acestui castel.

Toate clădirile și zidurile care alcătuiesc Castelul Praga formează un ansamblu grupat strategic în jurul Catedralei Sfântului Vitus, care a fost o celebră necropolă regală și imperială.

Conform Guinness Book of Records, datorită suprafeței de aproape 70,000 de metri pătrați pe care se află, Cetatea din Praga este cea mai vastă incintă fortificată veche din lume, cu o lungime de 570 de metri și o lățime medie de aproximativ 130 de metri.

Dacă vă doriți să vedeți pe ce picior înalt trăiau regii de altădată, noi vă invităm sa faceți o vizită acestor castele minunate care, cu siguranță, prin poveștile și prin aerul lor enigmatic, vă vor asigura o minunată trecere prin timp, cel puțin emoțional și mental.

Comentarii

Fii primul care comentează “Top 5 cele mai frumoase castele din Europa”

Proprietati favorite