Cauți Cazare?

Fabricile de bere belgiene – Călugarii ăia chiar știu ce fac!

Berea si fabricile de bere belgiene

Astăzi, fie că vă aflați în zona olandeză sau francofonă a Belgiei, berea este fundamentală. Puternică, gustoasă și servită în baruri tradiționale, berea bună este experiența belgiană supremă.

Gama lor largă de arome, mărci, procese de fabricare și ingrediente sunt unele dintre motivele principalele pentru care berile belgiene rămân atât de populare printre consumatori. Este combinația dintre tradiția berii care se întinde de-a lungul secolelor și pasiunea afișată de producătorii de bere în căutarea berii perfecte care a făcut din Belgia casa unor beri excepționale, unice în caracter și produsă cu o cunoaștere inovatoare. Dar cine sunt acești producători care au dat naștere berii belgiene?

Berea în mânăstirile belgiene

Fabricile de bere monahale au parcurs un drum lung de la originile lor umile dar probabil că vă întrebați de ce mănăstirile produc unele dintre cele mai gustoase și mai puternice beri din lume. Ca și în multe alte lucruri, răspunsul stă în istorie.

În secolul al IX-lea, Carol cel Mare a promovat dezvoltarea berii în abație, ordonând ca fiecare mănăstire să aibă o fabrică de bere, în conformitate cu regula Saint-Benoit (secolul al VI-lea) și autosuficiența călugărilor. Se nasc primele corporații și progresele tehnice odată cu ele. Rețetele sunt scrise și proporțiile sunt precise. Astfel se dezvoltă berea produsă în abații.

Deci, de ce s-a pus atât de mult accent pe calitatea berii? Călugării credeau că trebuie să facă cel mai bun produs posibil, deoarece lucrează pentru Dumnezeu, iar o bere de proastă calitate ar fi o ofensă majoră. Pentru a ține pasul cu cererea tot mai mare, au descoperit noi modalități de a produce bere în masă și i-au adăugat hamei, care nu numai că au echilibrat dulceața din malț, dar au acționat și ca conservant.

Designul original al fabricilor de bere ale mănăstirilor din Evul Mediu a inclus 3 zone separate de fabricare a berii, toate producând o calitate diferită a berii: una pentru bere care urma să fie vândută clienților și călătorilor, una care să fie dată săracilor și una pentru consum propriu. Călugării cu siguranță s-au bucurat de roadele muncii lor. Beau până la patru litri de bere pe zi de persoană și chiar s-au bazat pe bere pentru hrană în timpul postului.

Cea mai bună bere din lume la momentul actual dar și cea mai rară este făcută de călugării belgieni. Berăria Westvleteren – condusă de călugări belgieni – fabrică doar aproximativ 5.000 de barili de bere anual iar o ladă cu 6 beri costă 85 dolari.

Berăriile belgiene astăzi

Fabricile moderne variază de la berării mici și mari și, chiar dacă toate produsele lor nu sunt conforme cu stilurile rigide de fabricare a berii, majoritatea tind să includă cele mai recunoscute beri în stil trapist. Cu aproximativ 235 de fabrici de bere care produc mii de beri diferite, Belgia este o destinație preferată pentru călătorii iubitori de bere din întreaga lume. Deși majoritatea fabricilor de bere monahale din Belgia rămân inaccesibile vizitatorilor curioși de bere, există o mulțime de alte opțiuni. Trei dintre acestea ar fi:

  1. Fabrica de bere Cantillon Lambic

Într-o zonă rară a Bruxelles-ului, în care timpul pare să stea nemișcat, se află o fabrică de bere administrată de o familie care este în funcțiune din 1900. Pajottenland, o zonă de pajiști extinse și terenuri agricole din colțul de vest al capitalei, găzduiește fabrica de bere Cantillon Lambic. „Lambic” are propriul gust uscat, tartru, cunoscut pe scară largă ca fiind o specialitate națională. Aroma specială se datorează în principal utilizării bacteriilor din râul local Senne, ceea ce face aproape imposibilă reproducerea acesteia și se stabilește ca o bere care se găsește adesea doar în interiorul granițelor belgiene.

Familia Roy-Cantillon este întotdeauna fericită să împărtășească tehnicile lor tradiționale, care nu s-au schimbat de la înființarea locului în 1900. Vizitatorii individuali sunt încurajați să pună întrebări maestrului fabricant de bere, care vă va dezvălui urechea cu fapte amuzante despre iubite beri.

  1. Brasserie de la Senne

Brasserie de la Senne este o fabrică de bere din municipiul Sint-Jans-Molenbeek din Bruxelles, Belgia, numită după râul Senne care curge prin oraș. Berile din Brasserie de la Senne sunt produse de doi bruxelieni Yvan de Baets și Bernard Leboucq, care sunt în primul rând fanatici pasionați ai berii. Ei lucrează berea artizanală și pentru ei, fabricarea berii tradiționale, nefiltrate, nepasteurizate, fără aditivi și de înaltă calitate este o onoare.

  1. Bruxelles Beer Project

Această tânără fabrică de bere din Bruxelles oferă beri atipice care au fost create printr-un dialog cu o comunitate de iubitori pasionați de bere. Un nou vânt suflă de câțiva ani acum – îndrăzneț, îndrăzneț și creativ – care are curajul să provoace gustul berii. Berarii profesioniști din întreaga lume sunt bineveniți la Bruxelles pentru a crea noi gusturi și a depăși noi limite. Aici veți găsi un întreg spectru de alegeri, de la Russian Imperial Stout la un amestec de gusturi clasice belgiene cu noi influențe mondiale: bere care reflectă perfect Bruxelles-ul cosmopolit.

Este important de știut că se găsesc berării și fabrici de bere peste tot în țară, chiar și unele mânăstiri au porțile deschise pentru vizitatori. Spre exemplu, Mănăstirea Sf. Benedict din Achel este singurul loc în care puteți vedea de fapt călugări alergând în jurul cazanelor fierbinți de cupru. Achel este una dintre mănăstirile mai prietenoase cu vizitatorii. Toate fabricile de bere trapiste de aici nu oferă tururi ale procesului propriu de fabricare a berii, deoarece se spune că este un moment spiritual liniștit pentru călugări, însă puteți încerca fructele muncii călugărilor la fața locului.

Producerea dar și aprecierea imensă pentru bere face parte din moștenirea vie a unei game largi de comunități din toată Belgia. Berea joacă un rol important în viața de zi cu zi a belgianului autentic, precum și în ocaziile festive, de aceea, UNESCO a înscris cultura berii belgiene pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Așadar, când vizitați Belgia nu ratați să vizitați măcar una dintre berăriile sau fabricile sale și să gustați bere belgiană autentică la ea acasă!

Comentarii

Fii primul care comentează “Fabricile de bere belgiene – Călugarii ăia chiar știu ce fac!”

Proprietati favorite