Cauți Cazare?

Deșertul Wadi Rum – Așa este pe Marte?

Desertul Wadi Rum Asa este pe Marte

Ce este deșertul Wadi Rum?

Wadi Rum este o zonă emblematică în deșertul Iordaniei și considerat a fi un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Wadi Rum se află în sudul îndepărtat al Iordaniei și la est de Valea Rift. Este la aproximativ 60 km nord-est de Aqaba, 100 km sud de Petra și 300 km sud Amman.

Puțină geografie:

Zona protejată Wadi Rum (WRPA) este situată în partea de sud a Iordaniei, la est de Valea Riftului și la sud de escara abruptă a platoului central al Iordaniei. Are o suprafață de 74.200 de hectare. Valorile naturale ale WRPA includ forme de relief deșertice dezvoltate în gresii continentale. Aceste forme de relief au fost dezvoltate sub influența unei combinații de diverși factori de control, cum ar fi litologia, activitățile tectonice (inclusiv ridicarea rapidă, numeroase defecte și articulații) și procesele de suprafață (inclusiv diferite tipuri de intemperii și eroziune asociate climatului deșertic, precum și climatele umede din trecut), reprezentând milioane de ani de evoluție continuă a peisajului.

Deșertul Wadi Rum în trecut:

Dovezile arheologice arată că deșertul Wadi Rum din Iordania a fost locuit încă din preistorie. Un sit recent excavat în sud indică așezarea cel puțin încă din 4500 î.Hr. În secolele VIII și VI î.Hr., zona era cunoscută sub numele de Wadi Iram. Cu izvoarele de apă dulce, acesta era o escală ideală pentru caravanele care călătoreau între Arabia și Levant. Mai mult, inscripțiile arată că triburile de beduini Ad, Thamud, Lihyan și Main s-au adunat aici cândva.

Wadi Rum din sudul Iordaniei este foarte asemănător cu planeta Marte. Acesta este un deșert diferit de oricare altul, în care apar vârfuri capricioase roșii și maronii în mijlocul unei vaste mări de nisip și de vegetație și faună rară. Acest peisaj extraterestru de munți și dune – cunoscut și sub denumirea de Valea Lunii – este în mare parte nelocuit, făcându-l o momeală bună pentru aventurieri din toată lumea. Călătorii și curioșii vin aici pentru a obține doza lor de scene din altă lume, drumeții îndrăznețe și glamping sub cerul strălucitor de noapte.

Lucruri interesante despre Wadi Rum:

Wadi Rum este un decor favorit pentru filmele de la Hollywood cu cadre pe Marte! Cu nisip roșu și munți care arată ca suprafața aridă și roșie a lui Marte, Wadi Rum este un favorit pentru regizorii de la Hollywood pentru filmele de pe planeta roșie. Până în prezent a servit drept fundal pentru multe filme de la Hollywood precum The Martian (2015), The Last Days on Mars (2013), Red Planet (2000), Mission to Mars (2000) etc. Arthur Max, designerul de producție „The Martian”, descrie Wadi Rum ca fiind „neobișnuit de asemănător cu Marte în nuanțele sale roșu-portocalii”.

Wadi Rum este și o mare bibliotecă în aer liber!

Pe lângă peisajul uimitor de deșert, Wadi Rum se mândrește și cu un peisaj cultural uluitor. În acest loc au fost descoperite 25.000 de petroglife (sculpturi în stânci), 20.000 de inscripții și 154 de situri arheologice, urmărind evoluția gândirii umane și dezvoltarea timpurie a alfabetului. Petroglifele reprezintă figuri ale oamenilor care țin arcuri și săgeți, precum și animale precum cămilă, ibex și cal, precum și simboluri precum linii și cercuri, oferind o fereastră rară către tiparele pe termen lung ale activităților umane pastorale, agricole și urbane de aici. Aceste petroglife dezvăluie, de asemenea, schimbările climatice de la un climat ușor umed la cel actual, deșert.

Wadi Rum este un adevărat loc de basm noaptea!

Wadi Rum nu arată doar superb în timpul zilei. În timpul nopții senine, când milioane de stele strălucitoare luminează cerul întunecat și luna strălucitoare apare, te vei simți ca și cum ai fi într-o lume de basm.

Campingul este cel mai bun mod de a vă bucura de o noapte liniștită și magică în Wadi Rum. După o cină tradițională, aventurați-vă în deșert sub acoperirea întunericului, găsiți o dună de nisip ideală pentru a vă așeza pe nisipurile răcoroase, bucurați-vă de liniștea totală a deșertului, minunați-vă de Calea Lactee strălucitoare la un milion de mile distanță, numărați stelele nesfârșite pe cerul scânteietor al nopții și întâlniți câteva stele căzătoare în urma cărora să vă puneți o dorință. Frumos, nu?

Ce puteți vizita în deșertul Wadi Rum? Ei bine, puteți vizita Izvorul Lawrence. Numit după celebrul film filmat aici la începutul anilor 1960, acest izvor natural a fost folosit încă din vremea nabateilor ca punct de oprire pe rutele cu caravana din Arabia către Levant, cea mai apropiată sursă de apă dincolo de zona Rum fiind la 40 km distanță. În timp ce o țeavă duce acum apa în jos, totuși puteți distinge și astăzi drumul sinuos folosit odată pentru a conduce animalele să bea direct din izvor.

Canionul Khazali este iarăși un loc care merită vizitat. Înconjurat de stânci în creștere cu formațiuni stâncoase complicate, acest canion are un siq îngust care amintește de Petra. Chiar pe treptele de la intrare se află un set de inscripții antice, unele datând din 350 î.Hr. Mai departe, veți găsi și rămășițele sparte ale unui baraj nabateean.

Astăzi, vizitatorii vin să facă plimbări cu cămile, să facă drumeții sau 4WD prin deșert și se urcă pe crestele de stâncă pentru a absorbi peisajul pentru ei înșiși. Doar a fi în mijlocul acestui peisaj măreț este atracția turistică majoră, dar circuitele oferite de tururi de deșert duc vizitatorii la unele dintre cele mai faimoase locuri de fotografie și formațiuni stâncoase.

Comentarii

Fii primul care comentează “Deșertul Wadi Rum – Așa este pe Marte?”

Proprietati favorite