Cauți Cazare?

Palatele care găzduiesc instituții administrative din Europa

Palatele care gazduiesc institutii administrative din Europa

Clădirile care găzduiesc în prezent instituții administrative pot avea o încărcătură istorică impresionantă. Nu mulți oameni cunosc toate schimbările prin care au trecut acestea, iar povestea lor adevărată rămâne de multe ori ascunsă în pereții care au stat martori schimbărilor care au avut loc de-a lungul istoriei. Rezistența lor în timp, dar și îndârjirea cu care oamenii le-au păstrat, reconstruit și recondiționat de-a lungul timpului, îți oferă un sentiment aparte atunci când le calci pragul. Iată care sunt unele dintre cele mai impresionante palate care în trecut au găzduit reședințe regale și a căror schimbare de destinație poartă o istorie remarcabilă a schimbărilor regimurilor politice cărora le-au fost martore.

  1. Palais Bourbon – sediu al Adunării Naționale Franceze

Înainte de a fi declarat proprietate națională în urma Revoluției Franceze din 1789, Palais Bourbon a fost una dintre cele mai la modă reședințe aristocratice din capitală. Palatul a fost construit cu aproape 40 de ani înainte de Revoluție pentru Ducesa de Bourbon, fiica legitimată a lui Ludovic al XIV-lea. Ducesa a apelat la cei mai renumiți arhitecți pentru proiectarea palatului. Mulți oameni ai vremii au constatat după finalizarea palatului că semăna foarte mult și părea să fie inspirat din modul în care a fost proiectat  Grand Trianon – Versailles.

În prezent, Palais Bourbon este sediul camerei legislative inferioare a Adunării Naționale Franceze din 1830. Acesta este situat în arondismentul 7 din Paris, fiind orientat spre Place de la Concorde. Vizitatorii pot admira picturi celebre, saloane luxuriante, dar și o bibliotecă grandioasă care taie respirația oricui.

 

  1. Palatul Cotroceni – sediul administrativ al Administrației Prezidențiale din România

De la construcția sa în anii 1680 de către prințul Șerban Cantacuzino și până astăzi, multe personalități și-au pus amprenta asupra Palatului Cotroceni. În 1821 Tudor Vladimirescu a stabilit în clădire tabăra de bază a revoluției. Apoi, mai târziu în 1888 clădirea a fost înfumusețată pentru regele Carol I. Din 1895 au locuit aici Ferdinand I și regina Maria. În cele din urmă, la instaurarea regimului comunist, Ceaușescu a făcut alte schimbări pentru a-l folosi ca reședință pentru protocol. Astăzi, palatul găzduiește Administrația Prezidențială a României, dar și un muzeu, care poate fi vizitat într-un tur ghidat. Astăzi găzduiește încă un număr impresionant de camere de o frumusețe incomparabilă și decorate cu diverse obiecte care au aparținut în mare parte regelui Ferdinand I și reginei Maria, precum și o bibliotecă impresionantă cu 2500 de cărți. Majoritatea camerelor sunt decorate într-un stil franțuzesc, iar camera privată a reginei Maria impresionează prin construcția sa în întregime din lemn de pin, care creează o atmosferă aparte de intimitate.

  1. Palace of Westminstersediul Parlamentului Britanic

Palatul Westminster este situat pe malul stâng al râului Tamisa, în cartierul Westminster, Londra. Acest palat are o istorie impresionantă. Construit în secolul XI, se spune despre el că ar fi fost palatul Regelui Knut. După ce a fost afectat de un incendiu, nu a mai fost folosit ca reședință regală. Apoi, după ce prin anul 1550 a început să fie folosită de Camera Comunelor, în anul 1834 a trecut printr-un nou incendiu care l-a distrus aproape complet, cu excepția Westminster Hall, Turnul Bijuteriilor, cloistelor și criptei Capelei Sfântul Ștefan. Ulterior, între 1837 și 1860 a avut loc reconstrucția clădirii, într-un stil gotic. Apoi clădirea a trecut printr-o nouă încercare în Al Doilea Război Mondial. Restaurată din nou, a fost înscrisă în anul 1970 în Patrimoniul UNESCO. În prezent, pe lângă găzduirea Parlamentului, palatul poate fi vizitat de turiști. Grădinile Victoria Tower, care a fost cândva cel mai înalt turn din lume, sunt deschise ca un parc public de-a lungul râului, la sud de Palat.

  1. Hofburg Palace – reședința Președintelui Austriei

Reședință a Imperiului Habsburgic până la sfârșitul Primului Război Mondial, Palatul Hofburg deține o cultură și istorie extrem de bogate, care așteaptă să fie explorate. Complexul palatului este unul dintre cele mai mari din lume. Acesta reflectă peste 700 de ani de istorie arhitecturală, dar și viziunile diferite ale conducătorilor care i-au trecut pragul, având multe stiluri arhitecturale diferite, de la gotic la renascentist, baroc la rococo, dar și clasicism. Toate acestea pot fi observate într-o varietate de muzee, cum ar fi Trezoreria Imperială din Viena, galerii de artă și colecții de prestigiu. În prezent, palatul este reședința Președintelui Austriei. Turul acestui palat spectaculos ar trebui să cuprindă neapărat Apartamentele Imperiale, Muzeul Sisi și Colecția de Argint. Vizitatorii pot parcurge individual palatul sau pot să se înscrie la tururi ghidate. Alte atracții de neratat sunt Capela Imperială, Muzeul de Istorie Naturală și Biblioteca Națională Austriacă.

  1. Christiansborg – sediul Parlamentului Danemarcei

Palatul Christiansborg întruchipează 800 de ani de istorie regală. Cândva reședință regală, acum găzduiește Parlamentul Danez, Curtea Supremă și Ministerul de Stat. Clădirea așa cum arată în prezent este doar cea mai recentă din cele cinci clădiri care au ocupat în ultimii 800 de ani insula Slotsholmen din Copenhaga. În tot acest timp s-au făcut foarte multe intervenții, reconstrucții și restaurări din cauza războaielor, a modernizării sau a incendiilor. Forma din prezent a fost construită între 1906 și 1928. Palatul este construit în stil neobaroc, iar soliditatea clădirii subliniază importanța palatului ca punct politic central al Danemarcei. Fațadele sunt decorate cu simboluri care reflectă statutul palatului ca centru al democrației daneze. Totuși, clădirile celor două camere ale Parlamentului sunt diferite, Camera Inferioară fiind prevăzută cu lambriuri din stejar închis, într-un aer burghez, în timp ce Camera Superioară are un stil baroc care reflectă ideea că membrii Camerei superioare sunt proprietari de terenuri și funcționari publici bogați.

Toate cele 5 palate au trecut prin multe schimbări și fiecare dintre ele spune o istorie aparte. Ceea ce au în comun este modul în care de-a lungul timpului au luat forma ideilor celor pe care i-au găzduit. De la regi și până la instituții reprezentative ale întregii societăți, toate aceste clădiri au fost revendicate și au devenit deschise publicului larg. Ele poartă totuși cu ele fiecare bucățică de istorie, pe care nu ne rămâne decât să o studiem cu atenție și să îi învățăm lecțiile.

Comentarii

Fii primul care comentează “Palatele care găzduiesc instituții administrative din Europa”

Proprietati favorite

Hotel WBF Hommachi

Los Angeles